Episcleritis

Wat is episcleritis?

Het oogwit bestaat uit drie beschermende lagen: de conjunctiva (bindvlies), de episclera en de sclera. Bij episcleritis is de middelste laag, de episclera, ontstoken. Hierdoor verandert het oogwit in een rode kleur.

Episcleritis is een onschuldige aandoening, die vaak acuut ontstaat en mild verloopt. Meestal gaat binnen twee tot drie weken de ontsteking vanzelf over.

Oorzaken

In de meeste gevallen is de oorzaak van episcleritis onbekend. Soms is episcleritis een gevolg van een andere aandoening, zoals reuma, een virus of een bacterie. Overgevoeligheid of een allergie voor bepaalde stoffen is ook een oorzaak van episcleritis.

Symptomen

Tijdens episcleritis ontstaan de volgende symptomen:

  • Irritatie/pijn in het oog
  • Gedeeltelijke of totale roodheid van het oogwit
  • Jeukend oog
  • Wazig zien

Roodheid komt altijd voor bij episcleritis, terwijl het optreden van de andere symptomen per geval verschilt. Sommige mensen met episcleritis kunnen niet goed tegen fel licht. De aandoening is verder niet ernstig, maar keert meestal van tijd tot tijd terug.

Behandeling

Episcleritis gaat doorgaans vanzelf over binnen een paar weken. Een koud kompres, zoals een vochtig washandje, kan de geïrriteerdheid verlichten. Deze leg je ongeveer tien minuten op het oog met episcleritis.

De ontsteking gaat niet bij iedereen na een paar weken over. Dan zijn oogdruppels, en eventueel pijnstillers en/of ontstekingsremmers, een oplossing. Ook helpt een corticosteroïdenzalf tegen episcleritis. Wanneer de klachten verergeren of bij aanhoudende klachten kan een onderliggende aandoening de oorzaak zijn, waardoor nader onderzoek nodig is. Licht in dit geval de huisarts in.