Etterbuil (Abces)

Een ontsteking is een reactie van lichaamsweefsels op een infectie, prikkeling of beschadiging. Het ontstoken gebied wordt warm, rood, gezwollen en pijnlijk en er spelen zich tal van afweerprocessen af, waardoor de meeste ontstekingen gelukkig weer snel genezen. Bij een bacteriële infectie echter, ontstaat er soms een etterige massa van afgestorven cellen en bacteriën die door het lichaam wordt ingekapseld; dit noemt men een abces of etterbuil. De bacteriën die hier dikwijls bij betrokken zijn betreffen zogeheten streptokokken en stafylokokken.

Abcessen kunnen op veel plaatsen in het lichaam voorkomen: huid, lever, longen, hersenen, kaak (tandwortelabces), oor.

Behandeling

Een abces geneest meestal alleen indien de etterige massa naar buiten kan wegvloeien. Vaak zal dit vanzelf gebeuren (het doorbreken van een abces), maar soms is het beter om een rijp abces aan te prikken of aan te snijden.

Als er zich vanuit een dieper gelegen abces een afvoergang naar buiten ontwikkelt (fistel) dan moet deze vaak operatief worden verwijderd.

Het is absoluut af te raden om hard op een abces te drukken vanwege het risico dat de infectie zich inwendig gaat verspreiden.