Fibrositis (Bindweefselontsteking)

Wat is bindweefselontsteking?

In het kort:

  • Bindweefsel is rekbaar, vezelachtig weefsel dat onderdelen van het lichaam bijeen houdt.
  • Dit weefsel kan ontstoken raken, hoewel dit medisch niet duidelijk aantoonbaar is en veel artsen dit niet als ziekte zien.
  • Mogelijke oorzaken zijn een verkeerde lichaamshouding, stress en spierverkramping.
  • Het bekendste symptoom van bindweefselontsteking is plaatselijke spierpijn.
  • Zorg bij bindweefselontsteking voor voldoende balans in beweging en ontspanning om het lichaam soepel te houden.
  • Soms helpen pijnstillers of ontstekingsremmers. Bij langdurige klachten kun je een fysiotherapeut inschakelen.

Over bindweefselontsteking

Allerlei onderdelen van ons lichaam worden bij elkaar gehouden door bindweefsel. Dat geeft steun aan organen en houdt het geheel bijeen dankzij vezelelementen. Door een verkeerde houding, stress en chronisch gespannen spieren zou dat weefsel ontstoken kunnen raken. Er wordt dan gesproken van bindweefselontsteking. Dit is een samenvattende benaming voor allerlei ontstekingsachtige aandoeningen van het bindweefsel.

Behalve een slechte houding en stress, zorgen angst, ongerustheid en frustratie dat iemand – meestal ongemerkt – spieren verkrampt. Ook te veel koffie, thee, alcohol, lange autoritten, een te zacht bed, en gebrek aan beweging worden als veroorzakers van klachten gezien.

Het ziektebeeld is medisch niet duidelijk aantoonbaar, veel artsen zien het dan ook niet als een echte ziekte. Hoe zo'n bindweefselontsteking precies ontstaat is ook niet bewezen. Wel zie je dat bij mensen met deze klachten stress vaak een rol speelt. Onder spanning hebben veel mensen de neiging slecht te gaan zitten en hun schouders op te trekken. Vooral mensen die lang achter een bureau zitten zonder rechte rug zouden een verhoogde kans op bindweefselontstekingen hebben. Beeldschermwerk veroorzaakt bovendien spiersamentrekkingen (kan ook RSI veroorzaken). Lange mensen die met een ronde rug rondlopen, hebben ook meer kans op klachten.

Klachten zijn plaatselijke spierpijn in het lichaam, veel in de rug of schouders. Soms is er een afgeleide pijn, dus in de buurt van de zere plek. En soms kun je zelfs 'spierknopen' voelen, veel in de bovenrug. Je ruggengraat past zich ook aan om de spierspanning op te vangen maar helaas doet het dat meestal niet veel goed.

Bij ernstige pijn kun je van je arts pijnstillers krijgen. Maar ook zal deze in veel gevallen fysiotherapie en veel ontspanning aanraden. Als de problemen al langer bestaan, kan fysiotherapie worden gecombineerd met warmtebehandeling of ultrasone golven. Ook kun je ontstekingsremmende middelen krijgen in de vorm van zalf of een injectie.

Als de klachten voortkomen uit je werk, wissel dan je houding zoveel mogelijk af. Doe geregeld iets anders, loop rond, haal vaker iets te drinken. Je kunt draai- en stretchoefeningen doen met je nek, armen en schouders. En lichaamsbeweging zoals yoga is ook een aanrader. Kijk of je bureaustoel goed staat, en je autostoel, en zorg dat je in een goed bed slaapt. Een warm bad of een bezoek aan de sauna helpt je spieren ontspannen.