Flaporen

Wat zijn flaporen?

Als je flaporen hebt, staan je oren verder van je hoofd af dan normaal. Flaporen worden ook wel aangeduid met afstaande oren of zeiloren. Van de totale wereldbevolking heeft ongeveer vijf procent hier last van. Hoewel het hebben van flaporen ongevaarlijk is, ervaren veel mensen het als cosmetisch onwenselijk. Met het eigen haar wordt daarom geprobeerd de flaporen te verbergen. Soms kiest men voor een flaporencorrectie voor een blijvend resultaat.

Oorzaken

Flaporen ontstaan tijdens de embryonale ontwikkeling, doordat de oren zich langzamer ontwikkelen. Het kraakbeenskelet van het oor vervormt dan, waardoor de oren uitsteken. De aanleg voor het krijgen van flaporen is vaak erfelijk bepaald.

Symptomen

Als je flaporen of afstaande oren hebt, staan je oren verder dan twee centimeter van je hoofd af. Verder hebben flaporen geen symptomen. Ze doen bijvoorbeeld niets af aan de gehoorfunctie.

Behandeling

Het hebben van flaporen is een ongevaarlijke aandoening die in principe niet behandeld hoeft te worden. Wel worden flaporen vaak als cosmetisch onwenselijk ervaren en kun je er (vooral als kind) flink mee gepest worden.

Je kunt vanaf zes jaar de flaporen met een operatie corrigeren. Bij een zogenaamde otoplastie kan een plastisch chirurg de flaporen rechtzetten. Er wordt een sneetje achter het flapoor gemaakt waardoor het kraakbeen vervormd kan worden om de flaporen te corrigeren. Er kan bij een flapoorcorrectie ook een halvemaanvormig stukje kraakbeen verwijderd worden. Soms wordt ook de oorlel gecorrigeerd. Hierna wordt het weer gehecht en krijg je verband om je oren. Na ongeveer een week mag het verband er weer af. Het kan voorkomen dat de oren weer gedeeltelijk terugspringen, maar meestal zijn de resultaten van een flapoorcorrectie positief.