Galblaaskanker

Wat is galblaaskanker?

Galblaaskanker is een vorm van kanker die in de galblaas ontstaat. Galblaaskanker is een zeldzame aandoening. Het komt meestal op latere leeftijd voor en wordt vaak pas laat ontdekt. Kanker aan de galblaas komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Oorzaken

De precieze oorzaak van galblaaskanker is onbekend. Het is lastig om hier onderzoek naar te doen, omdat er maar weinig patiënten zijn met deze ziekte. Wel zijn er een aantal risicofactoren voor galblaaskanker bekend:

  • Galstenen
  • Overgewicht
  • Poliepen in de galblaas
  • Hoge leeftijd
  • Chronische galblaasontsteking

Symptomen

De symptomen van galblaaskanker zijn vaak maar vaag aanwezig. Hierdoor wordt de ziekte vaak pas laat ontdekt. De volgende symptomen kunnen voorkomen bij galblaaskanker:

  • Pijn in de buik (rechtsboven)
  • Gewichtsverlies
  • Verlies van eetlust
  • Geelzucht
  • Vermoeidheid

Diagnose

Wanneer je arts denkt dat er iets mis is met de galblaas, wordt eerst met bloedonderzoek de leverfunctie onderzocht. De leverfunctie kan een aanwijzing geven voor een galblaasaandoening. Als er een aanwijzing voor galblaaskanker is, krijg je een echo-onderzoek. Daarmee brengt de radioloog de galblaas in beeld. Meestal zal ook nog een CT-scan of een MRI-scan gemaakt worden.

Wanneer er nog steeds een verdenking is voor galblaaskanker en er sprake is van geelzucht zal een ERCP-onderzoek (Endoscopische Retrograde Cholangio- en Pancreatografie) verricht worden. Een ERCP wordt door de maag-darm-lever arts (internist-MDL-arts) gedaan.

Behandeling

Welke behandeling je krijgt, is afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden. Voor persoonlijke informatie kun je terecht bij je behandelend arts. De volgende behandelingen behoren tot de mogelijkheden bij galblaaskanker:

Verwijderen van de galblaas

De meest uitgevoerde behandeling van galblaaskanker is het verwijderen van de galblaas (en daarmee de tumor). Als de tumor ook in de lever doorgegroeid is, wordt er soms voor gekozen om ook een deel van de lever te verwijderen.

Chemotherapie en bestraling

Soms krijg je naast of in plaats van de operatie ook chemotherapie of bestraling. Chemotherapie maakt gebruik van celdelingremmende of celdodende medicijnen. Bij bestraling wordt gebruikmaakt van een hoge dosis straling. Chemotherapie en bestraling worden in het geval van galblaaskanker vaak alleen gebruikt om de symptomen te verminderen, wanneer er geen kans meer is op genezing.

Plaatsing van een stent

Als de afvloed van gal door de tumor verstoord is en leidt tot geelzucht wordt, meestal via ERCP, een stent in de galweg geplaatst. Een stent is een klein buisje dat de doorgang van gal mogelijk maakt.

Prognose van galblaaskanker

De prognose van galblaaskanker wordt bepaald door een aantal verschillende factoren:

Persoonlijke situatie

Stadium van de tumor en moment van diagnose. Hoe later de diagnose, hoe minder gunstig de diagnose. Vaak zit de tumor dan al in een gevorderd stadium.

Voor persoonlijke informatie kun je terecht bij je behandelend arts.