Galgangafsluiting

Wat is een galgangafsluiting?

Gal wordt in de lever gemaakt en afgevoerd via een reeks kleine kanalen welke overgaan in grotere kanalen, die zich uiteindelijk verenigen in de hoofdgalgangen. Deze hoofdgalgangen leiden naar de galblaas en de twaalfvingerige darm. Bij een galgangafsluiting kan gal dat van de desbetreffende galgang gebruik moet maken niet meer worden afgevoerd met als gevolg een ophoping van gal in een deel van de lever.

De lever reageert daar vervolgens op door dit weer op te nemen en aan het bloed af te staan. Een langdurige geelzucht is hiervan het gevolg.

Oorzaken

Galgangafsluitingen kunnen worden veroorzaakt door ontstekingen, galstenen of tumoren van de galblaas of de alvleesklier.

Het komt niet veel voor, maar soms wordt een baby geboren met een onvolledig aangelegde galgang. Het is in een aantal gevallen mogelijk met behulp van een operatie dit defect te verhelpen.

Symptomen

Bij een volledige afsluiting van de galbuis komen in de ontlasting geen galkleurstoffen meer voor en bovendien bevat deze dan veel onverteerde vetten: stopverfontlasting. De grote hoeveelheid galzuren in het bloed veroorzaakt bovendien jeuk, slaperigheid, en een vertraagde hartslag.