Ganglion (Peesknoop)

Wat is een ganglion?

Een ganglion, ook bekend als peesknoop, is een bobbeltje onder de huid. Het bobbeltje is een holte gevuld met een geleiachtige vloeistof, dat ontstaat vanuit een gewrichtskapsel of peesschede (een soort kokertje gevuld met vocht rondom de pees). Het komt meestal voor aan de pols, vinger of voet. Als je een ganglion hebt, kun je pijn of verminderde kracht hebben op de plek waar het ganglion zich bevindt.

Oorzaken

Er zijn geen duidelijke oorzaken voor het ontstaan van een ganglion. Mogelijk speelt irritatie op de aangedane plek hierbij een rol. Deze irritatie kan bijvoorbeeld ontstaan door artrose, slappe gewrichtsbanden, ontstekingen of overbelasting. Soms is een trauma, bijvoorbeeld een botbreuk, de oorzaak voor het ontstaan van een ganglion. We spreken dan van een traumatische ganglion.

Symptomen

Een ganglion zal in de meeste gevallen geen klachten geven. Als het ganglion op een vervelende plek zit, zoals onder de voet of naast een zenuw/bloedvat, kan het de volgende problemen geven:

  • Een lokale zwelling die in grootte varieert
  • (Druk)pijn
  • Pijn bij het bewegen
  • Gevoelloosheid en tintelingen
  • Minder goed kunnen bewegen

Behandeling

Over het algemeen verdwijnt een ganglion uit zichzelf. Als dit niet gebeurt of als je er veel last van hebt, is een behandeling mogelijk. Dat gebeurt in de eerste instantie door het leeg te zuigen met een naald en eventueel in te spuiten met een ontstekingsremmend middel. Het nadeel hiervan is dat het ganglion zichzelf vaak snel weer vult, waardoor de klachten terugkomen.

Blijven de klachten aanhouden, dan kun je het ganglion operatief weg laten halen. Hierbij wordt het hele ganglion verwijderd met indien nodig een deel van de peesschede of het gewrichtskapsel.