Gebroken kaak

Wat is een gebroken kaak?

Wanneer een breuk is ontstaan in je kaak, spreken we van een gebroken kaak. Een gebroken kaak ontstaat door een klap op de kaak. Meestal is het de onderkaak die gebroken is.

Oorzaken

Een gebroken kaak wordt meestal veroorzaakt door een harde klap of val op de kaak. Bijvoorbeeld door een ongeluk of door geweld.

Symptomen

Symptomen die je kunt ervaren wanneer je kaak gebroken is, zijn:

  • Pijn
  • Je boven- en ondergebit past niet meer op elkaar
  • Je kan de mond niet ver openen
  • Als je je mond opent, verschuift de kaak naar één kant
  • Bloedverlies (uit de mond)
  • Ademhalingsproblemen

Als je denkt dat je een gebroken kaak hebt, moet je je tanden op elkaar zetten en je mond niet meer bewegen. Door een verband om de kaak te wikkelen of door je kaak met je handen te ondersteunen, kun je de kaak stabiliseren. Vervolgens is het zaak een dokter te raadplegen. Neem contact op met de huisarts of ga naar de eerste hulp van het ziekenhuis. Als je veel bloed verliest of wanneer er sprake is van ademhalingsproblemen, moet je een ambulance oproepen.

Diagnose

Als je bij de dokter komt met een vermoeden van een kaakbreuk, controleert de dokter ook je nekwervels op breuken. Een breuk in de nekwervels gaat vaak samen met een kaakbreuk. Meestal wordt een röntgenfoto gemaakt om de diagnose van de breuken te stellen, eventueel kan een CT-scan gemaakt worden.

Behandeling

De behandeling van een gebroken kaak bestaat meestal uit een operatie. Tijdens zo’n operatie aan je gebroken kaak, plaatst de chirurg de botdelen weer op de oorspronkelijke plek terug. Hiervoor kunnen schroeven en pennen gebruikt worden. Soms wordt de kaak met draadjes vastgezet aan de andere kaak. En de kaak moet meestal zes tot acht weken onbewogen blijven. Dat betekent dat je in die periode alleen zacht of vloeibaar kunt eten en dat praten erg lastig zal gaan.

Na de operatie aan je kaak kun je nog last hebben van napijn. Hiervoor worden vaak pijnstillers voorgeschreven. Soms krijg je ook antibiotica om ontstekingen in de mond te voorkomen.

Behandeling

Het kan zijn dat uit de röntgenfoto’s of CT-scan blijkt dat je kaak niet gebroken is, maar wel ontwricht. Als je kaak ontwricht is, dan kan een arts de kaak met een handgreep weer op zijn plek plaatsen. Het kan zijn dat je hier een verdoving voor krijgt. Na het terugplaatsen van de kaak, wordt je kaak gestabiliseerd. En je mag je mond de eerste zes weken niet ver opendoen.