Geconcentreerde urine

Wat is geconcentreerde urine?

Urine is een vloeistof die door de nieren wordt gemaakt van de afvalstoffen die uit het bloed gefilterd worden. Die afvalstoffen van de stofwisseling worden opgelost in water verlaten via de blaas en urinewegen het lichaam. Onder normale omstandigheden ligt de concentratie van afvalstoffen in de urine tussen bepaalde waarden. De urine is dan helder en geelachtig.

Verschillende aandoeningen gaan gepaard met verstoring van de urineconcentratie. Er wordt dan te weinig water met een te hoog gehalte aan afvalstoffen uitgescheiden; of juist andersom. Wanneer het circulerend bloedvolume te laag is, ontstaat sterk geconcentreerde urine. Sommige infecties, nieraandoeningen en stofwisselingsstoornissen kunnen ook gepaard gaan met sterker geconcentreerde urine.

Ieder etmaal moet een bepaalde hoeveelheid afvalstoffen het lichaam verlaten om te voorkomen dat je vergiftigingsverschijnselen krijgt door de afvalstoffen. Zorg ervoor dat de hoeveelheid urine minimaal 700 ml is. Indien men bij het sporten veel transpireert is het noodzakelijk dit vochtverlies aan te vullen met mineraalwater.

Symptomen

Geconcentreerde urine is donkergeel, bruinig van kleur, ruikt sterker en is soms troebel.