Geen zin in seks

Wat is geen zin hebben in seks?

De behoefte aan of hoeveelheid zin in seks verschilt van persoon tot persoon. Als je voor een langere periode geen zin hebt in seks spreken we ook wel van een verminderd of laag libido. Veel mensen denken dat minder zin om te vrijen vooral een vrouwenprobleem is, maar het komt net zo goed voor dat een man geen zin in seks heeft. Van de mannen heeft 16% weleens minder zin in seks, van de vrouwen is dat 45%. Het is heel normaal om af en toe minder of geen zin te hebben in seks. Bijvoorbeeld in een periode waarin je veel stress hebt.

Vaak gaat een verminderd libido vanzelf weer over. Maar als je lange tijd geen zin hebt, kan er iets meer aan de hand zijn. Als je single bent, hoeft dit nog niet erg te zijn. Maar als je een relatie hebt, kan het een probleem vormen als er bij je partner wel behoefte aan seks is. Een verschil in behoefte aan seks tussen partners leidt vaak tot spanningen. Dit resulteert vaak in helemaal geen seks meer in de relatie, wat nog meer spanningen kan oproepen. Het is daarom goed om erachter te komen waar jouw verminderde behoefte aan seks vandaan komt.

Als je verminderde libido een probleem gaat vormen in je dagelijkse leven kun je spreken van de seksuele opwindingsstoornis FSIAD.

Minder zin hebben in seks, kan veel verschillende oorzaken hebben. Eigenlijk alles dat ervoor zorgt dat jij niet lekker in je vel zit, kan van invloed zijn op je behoefte om seks te hebben. Wanneer je bijvoorbeeld stress ervaart op je werk, spanningen hebt in je familie of problemen in je relatie hebt, kan dit allemaal je libido (je zin in seks) beïnvloeden. Schommelingen in je hormonen tijdens bijvoorbeeld de menstruatie of zwangerschap hebben ook invloed op je behoefte aan seks.

Ook een laag zelfbeeld kan je zin in seks verminderen. Als je je bang of onzeker voelt in je relatie, probeer je seks misschien wel onbewust uit de weg te gaan. Onzekerheid kan ook voortkomen uit een negatieve ervaring in het verleden.

Geen zin om te vrijen kan ook nog komen doordat je lichamelijke klachten hebt. Als je (chronisch) ziek bent en erg vermoeid, leidt dit vaak to minder zin in seks. Medicijnen kunnen ook een verminderd libido als bijwerking hebben. Ook als je pijn ervaart tijdens het vrijen zelf, zul je niet snel zin hebben om een volgende keer seks te hebben.

Bij de aandoening seksuele problemen kun je meer informatie vinden over verschillende oorzaken van geen zin in seks.

Hoe het geen zin hebben in seks zich uit, verschilt van persoon tot persoon. Belangrijk is dat je naar je gevoel luistert, je weet zelf het beste wat je voelt. Ga vooral niet tegen je zin in vrijen, dit zal je tegenzin waarschijnlijk alleen meer groter maken. Waardoor het steeds moeilijker voor je zal worden om plezier te hebben in seks en genot te kunnen ervaren.

Wat je kunt doen tegen een verminderde seksbehoefte hangt af van de oorzaak. Het belangrijkste is dat je er met je partner over praat. Als het voortkomt uit problemen of onvrede in je relatie, zul je daar eerst iets aan moeten doen.

Wanneer het een lichamelijke oorzaak lijkt te hebben, is het verstandig om naar je huisarts te gaan. Ook wanneer je in het verleden te maken hebt gehad met negatieve ervaringen tijdens de seks, is professionele hulp aan te raden.

Vaak komt minder of geen zin in seks voort uit een sleur die is ontstaan in de relatie. Enkele seks tips die hierbij kunnen helpen:

  • Praat met elkaar over wat je fijn vindt, vrouwen hebben vaak andere behoeftes dan mannen
  • Respecteer elkaars behoeftes. Er moet of hoort niks, zoals hoe vaak je seks hebt
  • Heb aandacht voor elkaar. Intimiteit hoeft er niet alleen tijdens de seks te zijn
  • Doe dingen met zijn tweeën waarbij je samen kan ontspannen. Een mooie wandeling of samen uit eten gaan kan je nader tot elkaar laten komen
  • Creëer een fijne sfeer in huis
  • Doorbreek vaste patronen, zoals de plek, het tijdstip of degene die meestal initiatief neemt.
  • Probeer nieuwe dingen zoals speeltjes, kleren of standjes.