Gerstekorrel

Wat is een gerstekorrel?

Een gerstekorrel, ook wel chalazion, is een kleine zwelling van een van de talgklieren in je ooglid. Het is gevuld met talg. Gerstekorrels komen vaak voor op of rond het ooglid en zijn volkomen onschuldig, maar zijn soms storend vanwege cosmetische redenen.

Een gerstekorrel raakt soms ontstoken. Er ontstaat dan een rood, gezwollen ooglid.

Oorzaken

Gerstekorrels ontstaan door:

  • Verstoppingen van de afvoergangetjes van talgklieren of zweetklieren. Er zit hard geworden talg in de gerstekorrels, wat ze hun witte kleur geeft. Ze zijn dus vergelijkbaar met puistjes.
  • Uitdroging van de huid. Veel zonnen vergroot de kans op gerstekorrels, omdat dit je huid uitdroogt.
  • Genezing van brandwonden en bestralingsbeschadiging.

Symptomen

Een gerstekorrel (chalazion) ziet eruit als een kleine zwelling onder de huid van je ooglid. Ze zijn volkomen onschuldig en geven bijna geen symptomen. De gerstekorrel hangt soms gedeeltelijk voor het oog wat het zicht belemmert. Soms verdwijnt een gerstekorrel vanzelf, maar meestal niet.

Een ontstoken gerstekorrel geeft wel klachten:

  • Rode ogen
  • Tranende ogen
  • Pijn op de plek van de ontsteking
  • Tijdens een ontsteking ontstaat boven de gerstekorrel een gele etterkop

Behandeling

Behandeling van een gerstekorrel is niet noodzakelijk, tenzij je het als cosmetisch onwenselijk ervaart. Indien een gerstekorrel ontstoken is kun je het best even naar de huisarts te gaan. De huisarts geeft je dan antibiotische zalf voor het oog en raadt je waarschijnlijk aan om warme kompressen te gebruiken.

Gerstekorrel verwijderen

Zelf proberen om de gerstekorrel te verwijderen is onverstandig. Ze laten zich niet uitknijpen zoals een puist. Indien de gerstekorrel in het ooglid zit en het zicht belemmert, kan de oogarts de gerstekorrel verwijderen via een klein sneetje na lokale verdoving.

Gerstekorrels voorkomen

Het ontstaan van een gerstekorrel is niet te voorkomen, maar er is een aantal dingen die je kunt doen om het risico te verminderen:

Scrub de huid regelmatig. Hierdoor raken de talgklieren niet verstopt.
Rond de ogen werkt een hydraterende oogcrème die de vochtbalans op peil houdt.