Gescheurd trommelvlies

Wat is gescheurd trommelvlies?

Een gescheurd trommelvlies is een scheurtje of een gaatje in het vlies tussen de gehoorgang (het buitenoor) en het middenoor. Dit noem je ook wel een perforatie van het trommelvlies. Onder normale omstandigheden is het trommelvlies niet doorgankelijk voor lucht en vloeistoffen, maar wel voor geluid. Maar als er een gat in het trommelvlies ontstaat, kunnen er wel vloeistoffen, bacteriën en virussen in je middenoor komen. Hierdoor kun je last krijgen van infecties in het middenoor.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken voor een gat in je trommelvlies. De meest voorkomende oorzaak is een acute middenoorontsteking. Door de ontsteking ontstaat er pus en vocht in je middenoor, wat zich uiteindelijk een weg baant door het trommelvlies. Een gescheurd trommelvies kan ook ontstaan door het schoonmaken van je oor met scherpe voorwerpen. Met een wattenstaafje of ander voorwerp kun je door je trommelvlies prikken. Tot slot kan je trommelvlies scheuren door snelle drukveranderingen. De druk in je oren kan veranderen door duiken, vliegen of een klap tegen je oor.

Symptomen

Wanneer je trommelvlies gescheurd is, en er dus een gat in je trommelvlies zit, kun je last krijgen van de volgende klachten:

  • Acute, hevige oorpijn
  • Gedeeltelijk gehoorverlies
  • Loopoor, eventueel met bloed

Behandeling

Wanneer je vermoedt dat je een gescheurd trommelvlies hebt opgelopen, is het belangrijk contact op te nemen met je huisarts. Ter behandeling kan deze dan soms een antibioticum voorschrijven om ontstekingen te voorkomen. Een klein scheurtje in je trommelvlies geneest vaak spontaan binnen twee maanden. Een grotere scheur blijft soms open. Een grote scheur kan operatief geheeld worden.

Wat kun je zelf doen bij gescheurd trommelvlies?

Als je trommelvlies geperforeerd is, kun je zelf het volgende doen:

Vermijd dat het oor in aanraking komt met vocht tijdens de genezing.