Gescheurde kniebanden

Wat zijn gescheurde kniebanden?

Bij gescheurde kniebanden zijn de banden die zorgen voor onder andere de stabiliteit van je kniegewricht ingescheurd of afgescheurd. Het kniegewricht is de schakel tussen je bovenbeen en onderbeen.

Je knie bestaat uit drie botten, namelijk je bovenbeen (femur), je scheenbeen (tibia) en je knieschijf (patella). De kniebanden verbinden deze botten met elkaar. Ook zorgen je kniebanden voor stabiliteit van je kniegewricht. Je hebt vier kniebanden: de binnenste knieband (mediale knieband), de buitenste knieband (laterale knieband), je voorste kruisband en de achterste kruisband. De mediale en laterale band lopen langs de linker- en rechterkant van het kniegewricht. Deze banden zorgen ervoor dat je knie niet naar links of rechts kan buigen. Ook zorgen de mediale en laterale kniebanden voor stabiliteit van je knie. Je kruisbanden lopen door het midden van je kniegewricht van je bovenbeen naar je scheenbeen. De banden kruisen elkaar. Deze kruisbanden zorgen ervoor dat je bepaalde draaibewegingen met je knie niet kan maken. Ook zorgen de kruisbanden ervoor dat je onderbeen niet naar voren of naar achteren kan schuiven.

De mediale en laterale kniebanden scheuren meestal doordat er een te grote uitwendige kracht op je knie werkt. Dit gebeurt vaak tijdens sporten, zoals voetbal, skiën, basketbal en volleybal. Als je valt tijdens het skiën, kan er een grote kracht op je knie werken. Maar je kniebanden kunnen ook scheuren als je bijvoorbeeld door iets wordt geraakt op de zijkant van je knie.

Als je een kruisband scheurt, is dat meestal de voorste kruisband. Dit kan gebeuren als je bijvoorbeeld na een sprong weer neerkomt en je been naar buiten draait of je knie overstrekt hebt.

Je kniebanden kunnen verrekt, ingescheurd of afgescheurd zijn. Bij een inscheuring is er scheurtje in de band, maar zit de kruisband nog wel vast. Ook kan het zijn dat je naast gescheurde kniebanden ook een gescheurde meniscus oploopt bij zo’n trauma.

Een gescheurde mediale of laterale knieband kan de volgende symptomen geven:

  • Stijve, pijnlijke knie
  • Je knie kan dik worden, eventueel warm
  • Als de stijfheid een beetje weggaat, kun je last krijgen van een instabiel gevoel in je knie

Als je een kruisband scheurt, krijg je de volgende klachten:

  • Stijve, pijnlijke knie
  • Je knie kan dik worden
  • Je knie kan op slot zitten: je kunt je knie niet goed meer strekken
  • Je hebt een instabiel gevoel in je knie en je zakt door je knie
  • Als je een knieband scheurt, hoor je soms een knappend geluid

Als je je kniebanden verrekt, heb je meestal ook een dikke pijnlijke knie. Meestal gaan die klachten na 2 weken weg. Als dat niet zo is, kan het zijn dat er toch een scheurtje in je knieband zit.

Als je met knieklachten bij de dokter komt, zal hij eerst een lichamelijk onderzoek doen om uit te zoeken welke kniebanden er eventueel kapot zijn. In sommige gevallen is de knie nog te pijnlijk en dik om een goede diagnose te stellen. In dat geval moet je een week later nog een keer terug komen, omdat de knie dan een stuk beter te onderzoeken is.

De arts kan een röntgenfoto laten maken om botbreuken uit te sluiten. Verder kan er een MRI gemaakt worden. Daarop kun je alle anatomische structuren goed zien en kun je redelijk goed beoordelen of er iets kapot is, zonder dat je een kijkoperatie nodig hebt. Een MRI wordt meestal gemaakt als de dokter denkt dat je meerdere verwondingen hebt, zoals gescheurde kruisband in combinatie met een gescheurde meniscus.

De behandeling van een gescheurde knieband hangt af van welke knieband er is gescheurd en of de knieband is ingescheurd of afgescheurd.

Behandeling mediale of laterale knieband

Als je je mediale of laterale knieband hebt gescheurd, hoef je meestal niet geopereerd te worden. Vaak krijg je gedurende 6 weken een spalk zodat je je knie niet kunt gebruiken en de band kan genezen. Daarna kan een fysiotherapeut je helpen met het goed gebruiken van je knie en zul je oefeningen krijgen om je knie weer aan te laten sterken.

Behandeling kruisbanden

Als je je kruisband verrekt hebt of als deze is ingescheurd, is het waarschijnlijk ook niet nodig om te opereren. Dan zul je ook de eerste weken rustig aan moeten doen. Daarna zul je samen met een fysiotherapeut je knie weer kunnen gaan belasten.

Soms wordt er wel geopereerd als je kruisband is ingescheurd, bijvoorbeeld als je nog jong bent, als je zwaar lichamelijk werk doet of als je intensief sport. Als je kruisband is afgescheurd, word je meestal ook geopereerd. Vaak wordt er eerst een kijkoperatie gedaan, om de diagnose te bevestigen. Als dat het geval is, word je nog een keer geopereerd. Tijdens die kruisbandoperatie herstelt de chirurg de kruisband met behulp van kunstmateriaal of je eigen peesmateriaal (bijvoorbeeld uit je achillespees of hamstring).

Het herstel na de operatie kan lang duren. De nieuwe kruisband heeft ongeveer 6 weken nodig om goed te hechten aan je bot. Je kunt dan waarschijnlijk wel al voorzichtig zelf lopen. Daarna kan de fysiotherapie beginnen. De fysiotherapeut zal beginnen met lopen en rustige oefeningen om je knie te laten wennen aan krachten. Je spieren worden getraind voor extra stabiliteit. Na een tijdje zul je beginnen met rennen en zwaardere belasting op je kniegewricht. In totaal kan de revalidatie zes tot negen maanden duren. Het kan zijn dat je daarna nog wel een brace moet dragen voor extra stabiliteit.