Gescheurde voorste kruisband

Wat is een gescheurde voorste kruisband?

Je knie(gewricht) bestaat uit het onderste deel van je bovenbeen, het bovenste deel van je scheenbeen en de knieschijf. De kniebanden zorgen ervoor dat de delen van je knie met elkaar verbonden zijn. Daarnaast geven ze je knie, samen met het kniekapsel, stevigheid en stabiliteit. De knie heeft vier kniebanden. De binnenste en de buitenste knieband voorkomen dat de knie opzij kan buigen. De voorste en achterste kruisband liggen midden in het gewricht en zorgen dat je bovenbeen en scheenbeen niet ten opzichte van elkaar kunnen verschuiven of teveel draaien. Van alle beschadigingen aan kruisbanden komt een beschadiging van de voorste kruisband het meeste voor. Het kan gebeuren als je bijvoorbeeld na een sprong weer neerkomt en je been naar buiten draait of je knie overstrekt hebt. De kruisband kan opgerekt, ingescheurd of (af)gescheurd zijn. Bij een inscheuring is er scheurtje in de kruisband, maar zit de kruisband nog wel vast.

 

Je ziet deze blessure vaak bij sporten zoals skieën, basketballen en volleyballen. Vrouwen hebben meer kans op een beschadiging van de kruisband. Artsen denken dat dit komt doordat vrouwen een andere bouw van gewrichten en spieren hebben dan mannen en onder invloed van hormonen zijn.

Symptomen van een kruisbandbeschadiging kunnen zijn:

• Zwelling van de knie
• Je kunt de knie niet meer helemaal of strekken, de knie zit ‘op slot’
• Pijn door een zwelling of bloeding in de knie
• Je zakt door de knie en het voelt alsof je niet stevig op je been staat
• In bijna alle gevallen van een scheuring (80%) hoor je een ‘knappend’ geluid

Als je vermoedt dat je een knieband beschadiging hebt, is het verstandig naar een arts te gaan. Deze zal proberen vast te stellen wat voor beschadiging het is. Als de zwelling en de pijn het toelaten kan de arts je knie onderzoeken en testen doen om te kijken of er een kruisbandletsel is.

Bij het oprekken van de kruisband of een scheuring is het niet altijd nodig om te opereren. In de eerste paar weken zul je het rustig aan moeten doen. Daarna kun je onder begeleiding van een fysiotherapeut je knie langzaam maar zeker meer gaan belasten.

Operatie

Bij een inscheuring wordt in bepaalde gevallen voor een operatie gekozen:

• Als je jong bent
• Wanneer je intensief aan sport doet
• Als je lichamelijk inspannend werk hebt

Als de arts denkt dat je een scheuring van je voorste kruisband hebt, zal eerst een kijkoperatie plaatsvinden om de diagnose te bevestigen. Is dit inderdaad het geval dan zal de kruisband in sommige gevallen hersteld worden. Er zijn verschillende herstel opties met kunst materiaal of eigen peesmateriaal. Je behandelaar zal dit met je bespreken.

Herstel na operatie

Het duurt lang voordat je volledig hersteld bent van de operatie. Het herstel gaat onder begeleiding van een fysiotherapeut. In de eerste week zal je de knie mogen gaan buigen, maar nog niet belasten. Na ongeveer 6 weken mag je de knie licht gaan belasten. Het duurt ongeveer 6 maanden voordat je de nieuwe kruisband en daarmee de knie intensief mag gaan belasten.

Als je intensief aan sport doet of zwaar lichamelijk werk krijg je een brace aangemeten die je knie ondersteunt en voorkomt dat je bewegingen maakt die nieuw letsel kunnen veroorzaken.

Bij een beschadiging van een kruisband kun je :

• Je knie koelen
• Je been omhoog leggen
• Je knie zo min mogelijk belasten