Gewrichtsklachten

Wat zijn gewrichtsklachten?

Een gewricht is een verbinding tussen botten en zorgt ervoor dat we kunnen bewegen. Er zijn verschillende soorten gewrichten:

  • Kogelgewricht: deze kan in alle richtingen bewegen. Voorbeelden hiervan zijn je schouder en je heup.
  • Zadelgewricht: deze kan in twee richtingen bewegen. Bij de overgang van je hand naar je duim zit een zadelgewricht. Daarom kan je duim ook in meer richtingen bewegen dan je andere vingers.
  • Eivorming gewricht: ook deze kan maar in twee richtingen bewegen, net als het zadelgewricht. Je pols is een voorbeeld van een eivormig gewricht.
  • Scharniergewricht: deze kan maar in een richting bewegen. Je vingers en knieën bestaan uit scharniergewrichten.
  • Rolgewricht: deze kan, net als het scharniergewricht, maar in een richting bewegen. De twee botten in je onderarm (spaakbeen en ellepijp) vormen samen een rolgewricht.

Een gewricht bestaat dus uit twee botten die samen komen. De uiteinden van deze botten zijn bedekt met een laagje kraakbeen. Om de botten goed bij elkaar te houden, zit er een kapsel en stevige banden om het gewricht heen. De binnenste laag van het kapsel maakt een vloeistof die samen met het kraakbeen dient als smeermiddel voor het gewricht. Zo kun je dus soepel blijven bewegen. Als er iets mis is in het gewricht, kunnen gewrichtsklachten ontstaan.

Wanneer een van de onderdelen van een gewricht beschadigd raakt, kun je last van gewrichtsklachten krijgen. Een gewricht kan op verschillende manieren beschadigd raken. Hieronder staan een aantal oorzaken kort beschreven. Je kunt op de links klikken voor meer informatie:

  • Verstuiking: Als je een verkeerde beweging maakt, worden de gewrichtsbanden verder uitgerekt dan ze gewend zijn. Er ontstaan dan scheurtjes in je gewrichtsbanden.
  • Overbelasting: Ook wanneer je een gewricht te lang of te intensief gebruikt, kan het beschadigd raken. RSI is hier een voorbeeld van.
  • Artrose: Bij artrose wordt het kraakbeen dat aan de uiteinden van de botten zit dunner. Daardoor bewegen de botten minder soepel langs elkaar en kan er gewrichtspijn ontstaan.
  • Ontstekingen in het gewricht: Een gewricht kan op meerdere manieren ontstoken raken. Bijvoorbeeld door een infectie met bacteriën of een auto-immuunziekte die de gewrichten aantast. Bij auto-immuunziekten valt je afweersysteem onderdelen van je eigen lichaam aan. Voorbeelden zijn: reumatoïde artritis, jicht en de ziekte van Bechterew.

Het meest voorkomende symptoom bij gewrichtsklachten is pijn. Deze pijn ontstaat voornamelijk op het moment dat je begint met bewegen, de zogenoemde startpijn. Ook bij langdurig of intensief inspannen kan gewrichtspijn optreden, maar ook in rust kan er pijn zijn.

In sommige gevallen van pijnlijke gewrichten is het gewricht ook rood, gezwollen en voelt het warm aan. Dan zit er een ontsteking in het gewricht.

Wanneer het gewricht rood, dik en warm is, kun je het beste even langs je huisarts gaan voor verder onderzoek. Waarschijnlijk zul je rust moeten houden en het pijnlijke gewricht hoog moeten leggen. Ook hier kun je een pijnstiller nemen om de pijn weg te nemen.

Bezoek ook een huisarts als:

  • De pijnklachten na twee dagen niet minder worden.
  • De klachten na twee weken nog niet weg zijn.
  • Je denkt dat er een ernstige beschadiging is.

Omdat de doorbloeding van kraakbeen en de gehele binnenzijde van een gewricht erg slecht is, kan het lang duren voordat een traumatische beschadiging volledig hersteld is.

Als pijn de enige klacht is, kun je het beste proberen om toch zoveel mogelijk te blijven bewegen. Ook in het geval van artrose is het belangrijk om te blijven bewegen, het liefst een half uur per dag. Zo houd je soepele gewrichten. Vermijd echter te intensieve belasting van het pijnlijke gewricht. Een fysiotherapeut kan je helpen met oefeningen om zo snel mogelijk te herstellen. Om de pijn te bestrijden kun je een pijnstiller nemen.