Gewrichtsmuis

Wat is een gewrichtsmuis?

Een gewrichtsmuis wordt ook wel een corpus liberum genoemd. Een gewrichtsmuis is een losliggend stukje bot of kraakbeen dat in het gewricht zit. Meestal beweegt dit vrij rond in je gewricht, maar het kan ook voorkomen dat een gewrichtsmuis klem komt te zitten tussen je gewricht. Als een gewrichtsmuis klem zit, kan deze ervoor zorgen dat het kraakbeen beschadigd raakt.

Gewrichtsmuizen komen vooral in je knie, elleboog of enkel voor, maar kunnen in principe in elke gewricht voorkomen.

Symptomen

Gewrichtsmuizen komen vooral in je knie, elleboog of enkel. Het kan zijn dat een gewrichtsmuis geen symptomen geeft, doordat deze vrij kan bewegen door het gewricht. Een gewrichtsmuis kan op een bepaald moment klem komen te zitten in het gewricht. Als dat het geval is, krijg je last van slotverschijnselen. Bij slotverschijnselen kun je je gewricht niet meer strekken. Meestal gaan de slotklachten weg als je even met je arm of been schudt. Dan verplaatst de gewrichtsmuis, waardoor hij weer los komt te zitten.

Je kunt ook pijn krijgen als een gewrichtsmuis klem komt te zitten. De klachten nemen vooral toe als je je gewricht zwaarder belast of als je draaibewegingen maakt. Een gewrichtsmuis kan ook zorgen voor een ontsteking van je gewrichtskapsel. In dat geval wordt je gewricht pijnlijk, rood en dik.

Gewrichtsmuis ontstaat bij oudere mensen meestal als gevolg van artrose, waarbij er slijtage van je gewricht optreedt. Ook kan een gewrichtsmuis voorkomen bij jongere mensen. Dan kan het zijn dat een doorbloedingsstoornis de oorzaak van de gewrichtsmuis is. Je gewricht wordt niet goed genoeg doorbloed, waardoor er een stukje bot afsterft. Als dit de oorzaak is, wordt er gesproken van osteochondritis dissecans. Zo’n doorbloedingsstoornis kan komen door verkeerde belasting of heel intensief sporten.

In sommige gevallen ontstaat een gewrichtsmuis zonder een aanwijsbare reden.

Een arts zal aan de hand van de klachten vermoeden dat je een gewrichtsmuis hebt. Waarschijnlijk wordt er een röntgenfoto gemaakt om de diagnose gewrichtsmuis vast te stellen. Ook kan het zijn dat er een MRI wordt gemaakt, om te kijken of er ook schade aan het kraakbeen is.

Soms verdwijnen de klachten na enkele weken of maanden vanzelf, maar meestal is behandeling nodig tegen gewrichtsmuis.

In de meeste gevallen wordt de gewrichtsmuis operatief verwijderd. Een operatie wordt vooral gedaan als de gewrichtsmuis klem zit in het gewricht. Dan kan deze namelijk schade aan het kraakbeen veroorzaken en is het belangrijk om de gewrichtsmuis zo snel mogelijk te verwijderen.

Het verwijderen van een gewrichtsmuis wordt meestal gedaan tijdens een kijkoperatie. Afhankelijk van welk gewricht het is en de daarin ontstane schade, moet je na de operatie meestal een dag of wat langer in het gips zitten. Daarna, afhankelijk van het herstel, mag je weer gepast bewegen. Volledig belasting is toegestaan wanneer de pijn weg is en het gewricht rustig is (geen zwelling).