Gingivitis (Tandvleesontsteking)

Wat is tandvleesontsteking?

Tandvleesontsteking is een ontsteking van het tandvlees, waarbij het tandvlees rood en opgezwollen is en los rond je tanden en kiezen ligt. Gezond tandvlees is daarentegen roze en ligt stevig om je gebit.

Symptomen

Er zijn verschillende symptomen van tandvleesontsteking, je kunt last hebben van:

  • Rood en gezwollen tandvlees
  • Slap tandvlees
  • Gevoelig tandvlees bij aanrakingen
  • Bloedend tandvlees bij het poetsen of eten
  • Een slechte adem

Ontstoken tandvlees is meestal niet pijnlijk. Meestal richt het geen schade aan je tandvlees of het kaakbot aan. Wanneer dat wel het geval is, spreek je van gingivitis ulcerosa. Deze benaming wordt nogal eens door elkaar gehaald met gingiva recessie, wat teruggetrokken tandvlees inhoudt.

Een tandvleesontsteking of gingivitis ulcerosa kan overgaan in parodontitis. Hierbij laat het tandvlees los. De ruimte tussen het tandvlees en de tanden (de pocket) wordt dieper en de ontsteking kan het kaakbot aantasten. Hierdoor kunnen je tanden uiteindelijk uitvallen.

Je kunt ook last krijgen van acute tandvleesontsteking. Dit is een etterende ontsteking van het tandvlees en dit komt vaker voor bij mensen die een verminderde weerstand hebben of lijden aan stress.

Bacteriën tandvleesontsteking verhogen risico op andere aandoeningen

Wist je dat een ernstige tandvleesontsteking ongunstige invloed kan hebben op andere ziekten? De bacteriën vanuit de mond produceren namelijk giftige stoffen. Deze zogenaamde toxinen kunnen in de bloedbaan komen en ernstige aandoeningen veroorzaken of ziekteverschijnselen verergeren. Er bestaat een relatie tussen een ernstige tandvleesontsteking en onderstaande ziektebeelden:

  • Hart- en vaatziekten
  • Vroeggeboorte tijdens de zwangerschap
  • Reumatoïde artritis
  • Ziekte van Alzheimer
  • Diabetes

In je mond komen allerlei bacteriën voor. Deze bacteriën hechten zich aan je tanden en kiezen en vormen zo tandplak. Wanneer de tandplak niet goed verwijderd wordt, kan het een tandvleesontsteking veroorzaken. Er zijn enkele factoren van invloed hierop, zoals:

  • Een verminderde afweer
  • Roken
  • Diabetes mellitus
  • Bepaald medicijngebruik. Medicijnen zoals fenytoïne, sommige immuunsysteem onderdrukkende middelen en middelen tegen hoge bloeddruk veroorzaken groei van het tandvlees. Hierdoor wordt het moeilijk de tandplak te verwijderen. Sommige anticonceptiemiddelen kunnen hier ook aan bijdragen.
  • Bij HIV komt ook meer tandvleesontsteking voor

De tandarts kan vaststellen of je een tandvleesontsteking hebt door een pocketsonde in de ruimte tussen je tandvlees en je tanden (de pocket) te schuiven. Wanneer je tandvlees ontstoken is, zal het gaan bloeden. Dan zal je tandarts alle tandplak en tandsteen (verharde tandplak) van je gebit verwijderen om de ontsteking te verhelpen. Eventueel moet je daarna een mondspoeling op basis van chloorhexidine gebruiken. Hierdoor wordt je mond grondig ontsmet. Dit helpt de ontsteking te genezen.

Je tandarts kan ook de diepte van je pocket meten, om te bepalen of het om parodontitis gaat. Dit is het geval als de pocket dieper is dan normaal. Als je parodontitis hebt, wordt je vaak doorverwezen naar een parodontoloog. Deze tandartsen hebben zich gespecialiseerd in parodontitis.

Alleen bij acute tandvleesontstekingen schrijft de tandarts antibiotica voor.

Goed en regelmatig tandenpoetsen en reinigen tussen de tanden (met een tandenstoker, flos of ragertje) kan een tandvleesontsteking verhelpen. Belangrijk is om de pocket goed schoon te houden. Hiervoor zet je de tandenborstel schuin tegen de tandvleesrand en poets je met een draaiende beweging. De haren van de borstel moeten hierbij de pocket binnendringen. De borstel staat hierbij in een hoek van 45 graden.