Golfarm

Een golfarm, golfersarm of golferselleboog is een typische sportblessure en ontstaat door een zwaaiende slagbeweging van arm en schouder. Deze beweging is vergelijkbaar met de beweging die men bij golfen maakt, vandaar de naam golfarm. Een golfarm is een ontsteking van de pezen van de onderarmspieren. Deze zitten vast aan de binnenste gewrichtsknobbel van de bovenarm.

Oorzaken

Een golfarm ontstaat door sporten of werkzaamheden waarbij je spieren gedurende langere tijd herhaaldelijk aanspant. Hierdoor worden de spieren overbelast.

De overbelasting ontstaat meestal wanneer de pols voortdurend dezelfde beweging maakt. Of door plotselinge zware belasting op spieren die nog niet warm genoeg zijn (geen goede warming-up). Er kunnen dan kleine scheurtjes ontstaan in de pezen die aan de elleboog vastzitten. Dit hoeft niet altijd door golfen te komen, want een groot deel van de patiënten heeft nog nooit gegolfd.

Symptomen

Patiënten ervaren meestal pijn aan de binnenkant van de elleboog. De klachten treden vooral op wanneer de buigspieren van de pols en de hand worden aangespannen. Andere klachten zijn:

  • Pijn bij buigen in combinatie met naar binnen draaien van de onderarm
  • Pijn bij in de vuist knijpen of een hand geven (met gestrekte elleboog)
  • Drukpijn op, of juist onder, het binnenste botuitsteeksel van de elleboog
  • Sommigen ervaren een tintelend gevoel in de pink- en ringvinger

Verschil tussen een tennisarm en een golfarm

Deze twee blessures lijken erg op elkaar. Bij beide aandoeningen zijn de pezen van de onderarm overbelast. Het verschil is dat bij een tennisarm de buitenkant van de elleboog ontstoken is en bij een golfarm de binnenkant van de elleboog. Het strekken van de arm is erg pijnlijk bij mensen met een tennisarm, terwijl mensen met een golfarm pijn hebben bij het buigen van de arm.

Behandeling

Over het algemeen gaat een golfarm vanzelf over, maar de duur van de blessure kan per patiënt sterk verschillen. Bij sommigen duurt het een aantal weken, terwijl anderen er maandenlang last van hebben.

Oefeningen om van een golfarm af te komen

Er zijn verschillende (rek)oefeningen die gedaan kunnen worden om de pijn te verlichten. Een fysio- of oefentherapeut kan daar het beste bij helpen. De therapeut kan daarna uitleg geven over de oefeningen die eventueel thuis uitgevoerd kunnen worden. Hoewel er wordt uitgegaan dat fysio- of oefentherapie helpt bij een golfarm, is het niet bewezen dat het de genezing versnelt.

Pijnstillers

Een andere manier om de pijn te onderdrukken is het innemen van pijnstillers, bekijk de bijsluiter voor de aanbevolen hoeveelheid. Wanneer je de pijnstillers op vaste tijden inneemt zal de pijn (tijdelijk) weggaan.