Groeipijn

Wat is groeipijn?

Groeipijn is een zeurende pijn die voornamelijk in de benen en knieholtes voorkomt. Groeipijn komt ongeveer bij één op de drie kinderen voor en treedt voornamelijk tijdens groeispurts op. Bij meisjes is dit vaak in de leeftijd van negen tot dertien jaar en bij jongens in de leeftijd van acht tot zestien. Echter hebben jongere kinderen ook weleens last van groeipijn.

Oorzaken

Of de oorzaak van groeipijn daadwerkelijk komt door het groeien is nooit wetenschappelijk bewezen. Vroeger ging men ervanuit dat de pijn werd veroorzaakt door het groeien, vandaar de benaming groeipijn.

  • Tegenwoordig zijn er allerlei theorieën over groeipijn. Een theorie is dat door het snelle groeien de zenuwen in de benen worden geprikkeld en dat het botvlies onder spanning komt te staan. Sommigen denken dat groeipijn voornamelijk komt door anatomische afwijkingen zoals:
  • Platvoeten
  • Scoliose
  • Verkeerde houding
  • X-benen

Daarnaast vermoeden sommige wetenschappers dat groeipijn door de vermoeidheid van de spieren komt. Er zitten dan even te veel afvalstoffen in de spieren waardoor deze vermoeid en pijnlijk aanvoelen. Kinderen die dus veel buitenspelen en overdag erg actief zijn, hebben ’s avonds als ze in bed liggen vaker last van groeipijn.

Andere verklaringen van groeipijn zijn:

  • Lage pijngrens
  • Hypermobiliteit van de gewrichten
  • Verminderde botsterkte

Echter is geen van de bovenstaande beschreven oorzaken van groeipijn ooit wetenschappelijk bewezen.

Symptomen

Het symptoom van groeipijn is voornamelijk pijn in de benen. Groeipijn in de armen komt vrijwel nooit voor. Groeipijn bevindt zich meestal in en rond de knieën en scheenbenen. De pijn treedt meestal ’s nachts op en is soms heel hevig maar kan ook langdurend en zeurend zijn.

Groeipijn komt meestal voor in episodes. Zo heeft een kind een hele poos geen last van groeipijn en dan heeft hij weer een periode met veel groeipijnaanvallen. Een episode duurt meestal enkele weken tot hooguit drie maanden. We spreken alleen van groeipijn als deze spontaan optreedt en niet het gevolg is van een trauma zoals een botbreuk.

Diagnose

Er is geen officiële methode waarop de diagnose van groeipijn wordt gesteld. Als de pijn voldoet aan de bovenstaande symptomen kun je er als ouder vanuit gaan dat je kind last heeft van groeipijn. Groeipijn is op zich onschuldig maar het is wel belangrijk dat als je kind vaak last heeft van pijn in de onderbenen dat men dan zeker weet dat dit komt door groeipijn. Als de symptomen toch niet allemaal binnen die van groeipijn vallen is het misschien noodzakelijk om aanvullend onderzoek te doen. Bijvoorbeeld als de pijn toeneemt als je het been beweegt, de knie verdikt is of als de klachten zich al langer dan een half jaar regelmatig voordoen.

Behandeling

Groeipijn is op zich veelvoorkomend en onschuldig. Er is daarom ook geen officiële behandeling voor groeipijn. De groeipijn verdwijnt meestal als het kind uit de groeispurt raakt of klaar is met groeien. Daarnaast verdwijnt de groeipijn overdag maar keert dan ’s avonds weer terug. Dit kan enkele weken tot drie maanden aanhouden en verdwijnt dan vanzelf.

Als de groeipijn heel erg is kun je het kind pijnstillers geven om de pijn te onderdrukken. Daarnaast kun je om de pijn wat te verlichten het been masseren, inwikkelen met warme doeken of een beetje strekken.