Guillain-Barré syndroom

Wat is het Guillain-Barré syndroom?

Het Guillain-Barré syndroom (GBS) is een aandoening van de zenuwen buiten de hersenen of ruggenmerg, waarbij sprake is van spierzwakte of verlamming. Vaak is er ook sprake van gevoelsstoornissen of tintelingen. De ziekte wordt ook weleens acute idiopathische (of demyeliniserend) polyneuropathie genoemd. De ernst van de ziekte varieert van lichte verschijnselen geven of zelfs tijdelijke volledige verlamming.

Oorzaken

Het Guillain-Barré syndroom wordt veroorzaakt door een onbedoelde reactie van je afweersysteem. Je afweersysteem valt het zogenaamde myeline aan dat om je zenuwen heen zit. Ongeveer tweederde van de mensen met GBS hebben voor het ontstaan van de ziekte een gewone infectie gehad. Dit kan bijvoorbeeld een verkoudheid, keelontsteking of diarree zijn. Je afweersysteem valt de bacteriën of virussen aan, maar ook de eigen zenuwen.

GBS is niet besmettelijk. De virussen en bacteriën die zorgen voor de infectie voorafgaand aan GBS zijn wel overdraagbaar. GBS is geen erfelijke aandoening, maar sommige mensen zijn mogelijk wel wat 'vatbaarder' om het te ontwikkelen.

Symptomen

De klachten die ontstaan bij het Guillain-Barré syndroom komen plotseling op en worden snel erger. Symptomen van het Guillain-Barré syndroom zijn:

  • Spierzwakte of verlammingsverschijnselen, meestal beginnend in de benen
  • Pijn in je rug of benen
  • Gevoelloosheid, tintelingen of een slapend gevoel

Ongeveer 1 op de 4 mensen met GBS heeft tijdelijk kunstmatige beademing nodig en vaak ook sondevoeding. Binnen vier weken bereik je het dieptepunt van de ziekte. Daarna begin je te herstellen.

Diagnose

Als je vermoedt dat je het Guillain-Barré syndroom hebt, moet je contact op te nemen met je huisarts. De diagnose Guillain-Barré syndroom is niet gemakkelijk te stellen. Daarom zal je huisarts vaak doorverwijzen naar een neuroloog voor verder onderzoek, zoals een elektromyografisch onderzoek. Tijdens dit onderzoek worden de snelheid van de elektrische geleiding in je zenuwen en de reactiesnelheid van je spieren gemeten. Verder kan je hersenvocht onderzocht worden. Vaak wordt er ook bloedonderzoek gedaan om andere ziektes en problemen uit te sluiten.

Behandeling

Als de diagnose Guillain-Barré syndroom gesteld wordt, word je waarschijnlijk direct voor een behandeling in het ziekenhuis opgenomen. De klachten kunnen namelijk in korte tijd erger worden waardoor beademing nodig kan zijn. In het ziekenhuis krijg je direct een behandeling met immuunglobulines (menselijke afweerstoffen) via een infuus. Deze medicijnen remmen de ontstekingen in je zenuwen. Er kan heftige pijn optreden, die met pijnstilling wordt bestreden.

Als de ziekte eenmaal aan de beterende hand is, is fysiotherapie wenselijk voor revalidatie. Ook psychische begeleiding voor verwerking wordt vaak aangeraden, vanwege het heftige en ernstige beloop van de ziekte.

Herstel

Volledig herstel is mogelijk. De herstelfase kan weken tot maanden duren, ook na jaren kan nog verbetering optreden. Vaak is er sprake van enige restverschijnselen, zoals:

  • Verminderde conditie
  • Vermoeidheid
  • Pijnklachten
  • Krachtverlies