Haartong

Wat is een haartong?

De bovenkant van je tong bestaat uit papillen. Papillen heb je nodig om te kunnen proeven. Ze kunnen soms sterk verlengd en verkleurd zijn. We spreken dan van een haartong, of zwarte haartong. Je tong ziet eruit alsof er een harig vachtje op zit. De verlengde papillen kunnen geelachtig, bruin of zwart zijn. Klachten die je kunt krijgen bij een haartong zijn slikklachten, irritatie aan het gehemelte en metaalsmaak in je mond.

Oorzaken

Het optreden van een haartong heeft waarschijnlijk te maken met een verstoring in de samenstelling van bacteriën in je mond. Zo’n verstoring kan optreden als je:

  • Antibiotica gebruikt
  • Corticosteroïden (ontstekingsremmers) gebruikt
  • Een slechte mondhygiëne hebt
  • Rookt
  • Veel koffie drinkt
  • Regelmatig alcohol drinkt
  • Door een verstoring in de samenstelling van de bacteriën in de mond krijgen schimmels de kans om extra te gaan groeien

Behandeling

Een medische behandeling is alleen nodig wanneer je een schimmelinfectie in je mond hebt of wanneer de haartong heel hardnekkig is. Voor de schimmelinfectie wordt een plaatselijk antischimmelmiddel of een tablettenkuur voorgeschreven. Als de haartong heel hardnekkig is kan het zijn dat een hoornoplossend middel wordt voorgeschreven. Dit middel smeer je op je tong. Het heeft branderigheid als bijwerking.

De klachten van een haartong gaan in de meeste gevallen vanzelf voorbij.

Wat kun je zelf doen?

De tong borstelen helpt, bij de drogist kun je een tongschraper of -borstel kopen. Mensen die inhalatiecorticosteroïden gebruiken, zoals bij astma en COPD, kunnen dat het beste voor de maaltijd of voor het tandenpoetsen doen. Poetsen met een zachte tandenborstel met een enzymtandpasta wil ook wel verlichting geven.

Probeer risicofactoren als roken, koffie en alcohol drinken te vermijden. Daarnaast kun je zelf zorgen voor een goede mondhygiëne, eventueel met hulp van een tandarts of mondhygiëniste.