Haemangioom

Wat is een haemangioom?

Een haemangioom is een goedaardige bloedvatgezwel, dat meestal binnen een maand na de geboorte ontstaat. Eén op de tien baby’s krijgt een haemangioom. Meisjes hebben vaker een haemangioom dan jongens en je kan meerdere haemangiomen tegelijk hebben. Vaak bevinden ze zich in het gezicht. Een haemangioom kan ook in je darmen, lever of longen voorkomen. Meestal verdwijnen de haemangiomen vanzelf naarmate je ouder wordt, zonder dat ze een litteken achter te laten. Een haemangiom wordt vanwege de kleur en de vorm vaak ook aardbeivlek of frambozenvlek genoemd.

Oorzaken

De oorzaak van een haemangioom is een te snelle deling van je kleine bloedvaten. Hierdoor ontstaat een zwelling in de bloedvaten. Een haemangioom is dan wel een gezwel, maar zal niet tot kanker leiden. Haemangiomen ontstaan vlak na de geboorte en kunnen doorgroeien tot zes maanden daarna. Na zes maanden verdwijnen ze langzaam en voor de puberteit zijn ze bij de meesten helemaal vervaagd.

Symptomen

Het opvallendste symptoom van een haemangioom is de kleur. De kleur van het haemangioom wordt bepaald door de diepte waar de bloedvaten zich bevinden. Wanneer de bloedvaten van het haemangioom vlak onder de huid liggen is de kleur felrood. Vaak heeft de haemangioom dan ook een framboosachtige vorm. In dit geval wordt het haemangioom ook wel aardbeivlek of frambozenvlek genoemd. Als de kleur naar blauw neigt, liggen de bloedvaten dieper in de huid of in het onderhuidse weefsel.

Soms kan een haemangioom gaan ontsteken, wat een zweer geeft. Dit gebeurt als het haemangioom te snel groeit. Deze zweren kunnen erg pijnlijk zijn.

Grote, oppervlakkige haemangiomen kunnen gaan bloeden. Het bloeden kan behoorlijk lang aanhouden, soms meer dan een uur.

Behandeling

Behandeling van een haemangioom is meestal niet noodzakelijk omdat de aarbeienvlek vanzelf verdwijnt. Maar als de haemangioom complicaties geeft en je er hinder van ondervindt, is het wel raadzaam om naar de huisarts te gaan. Welke behandeling je krijgt, hangt af van de grootte en de eventuele belemmering die het geeft. Bijvoorbeeld wanneer het haemangioom zich in of op je ooglid, neus, traanbuis, gehoorgang, luchtpijp of keel bevindt, kun je er hinder van ondervinden. Wanneer je er last van hebt, wordt aangeraden het haemangioom snel te behandelen.

Bij een zweer kunnen er pijnstillers worden gegeven en eventueel antibiotica wanneer er sprake is van een infectie. Sinds kort is er een nieuwe behandeling die veelbelovend lijkt. Hierbij wordt je behandeld met propanolol, wat een bloeddrukverlagend middel is voor volwassenen en gegeven wordt bij kinderen met een hartafwijking. Propanolol gaat de groei van de kleine bloedvaten tegen en is het meest effectief als het voor de leeftijd van vier tot zes maanden wordt gestart.

Operatie bij een haemangioom

In een klein deel van de gevallen wordt besloten te opereren. Dit gebeurt alleen wanneer andere medicatie niet aanslaat en het haemangioom een obstructie vormt bij de luchtwegen of ogen. Of wanneer het haemangioom constant bloed of ontstoken blijft.