Hamerteen (Klauwteen)

Wat is een hamerteen?

Bij een hamerteen of klauwteen komt de tweede, derde of vierde teen in een gebogen stand te staan en kan niet meer worden gestrekt. Dit komt doordat het gewrichtje tussen het tweede en derde kootje is gebogen. Het laatste gewrichtje raakt zo overstrekt. Officieel zijn hamertenen en klauwtenen overigens verschillende aandoeningen, maar de termen worden vaak als synoniemen gebruikt. Door de gebogen stand van de teen bij een hamerteen ontstaan er vaak eelt of likdoorns op de teentoppen- en knokkels.

Soorten

Er bestaan twee soorten hamertenen: de rigide hamerteen en de flexibele hamerteen.

Rigide of stijve hamerteen

Bij een rigide hamerteen kun je de teen ook met je vingers niet meer strekken. Dit is de pijnlijkste vorm van hamertenen en kan je beperken in je mobiliteit.

Flexibele hamerteen

Daartegenover staat de flexibele hamerteen. Hierbij kun je de teen wel strekken met je vingers. Deze vorm van hamertenen is minder pijnlijk.

Ook bij platvoeten oftewel een doorgezakte voet spreken we van een flexibele of stijve variant. Ondanks de overeenkomsten is een hamerteen wezenlijk anders dan een doorgezakte voet. Meer over platvoeten of een doorgezakte voet.

Meestal wordt een hamerteen veroorzaakt door het dragen van slechtpassende schoenen. Dit kun je soms jarenlang doen voordat de klachten optreden. Hamertenen zijn het gevolg van een onbalans tussen je spieren. Er zijn namelijk twee soorten spieren; spieren die je teen buigen en spieren die je teen strekken. De balans tussen deze spieren is verstoord, waardoor de teen overmatig buigt. Deze onbalans is gerelateerd aan een aantal aandoeningen, waaronder diabetes, reuma, gewrichtsslijtage en eerder letsel.

Doordat je de teen niet meer kunt strekken blijft deze in een gebogen stand staan. Zo ontstaat er veel wrijving tussen de hamerteen en je schoen. Dit kan leiden tot de volgende klachten:

  • Eelt op de teentoppen en teenknokkels
  • Likdoorns
  • Zweren op de punt van de teen
  • Andere vormen van huidirritatie

Bij een hamerteen kan een orthese (siliconen teenstukje) helpen om drukplekken op of rond de tenen te verlichten. Een podotherapeut of medisch pedicure kan deze aanmeten.

Soms kunnen de klachten worden verholpen door het dragen van een aangepaste schoen. Zo is er minder wrijving en dus minder kans op huidirritatie. Ook steunzolen of podotherapeutische zolen kunnen een uitkomst bieden. Vervolgens worden de zweren en andere huidirritaties behandeld. Als de door de hamerteen veroorzaakte pijnklachten blijven aanhouden kan een operatie worden overwogen. Dit komt zelden voor.

Hamerteen operatie

Als de hamerteen toch geopereerd moet worden, vindt dit plaats onder algehele narcose of met een lokale verdoving (bijvoorbeeld een ruggenprik). Dit gebeurt in overleg met je arts. Tijdens de operatie aan de hamerteen wordt een snee gemaakt in de teen en het bot van het eerste teenkootje ingekort, waardoor de spanning op de teen wordt verlicht en de teen recht kan worden gezet. In sommige gevallen wordt ook een peesverlenging toegepast via een kleine snee op de voetrug. Om te zorgen dat de teen recht blijft staan wordt er tijdelijk een ijzeren pennetje in de teen geplaatst. Na vier tot zes weken wordt deze in het ziekenhuis verwijderd.