Hart- en vaatziekten

Wat zijn hart- en vaatziekten?

Hart- en vaatziekten is de verzamelnaam voor alle aandoeningen die betrekking hebben op het hart en de bloedvaten. Het is dan ook een heel uitgebreid onderwerp. Deze uitleg zal daarom niet tot in de details gaan. Als je meer wilt weten, kun je op een aandoening klikken.

Hart- en vaatziekten behoren in Suriname tot de belangrijkste doodsoorzaken, zowel bij mannen als bij vrouwen. Grofweg kun je hart- en vaatziekten opdelen in vier categorieën.

Aangeboren afwijkingen. Het hart wordt al vroeg tijdens de embryonale ontwikkeling aangelegd en er kunnen veel dingen fout gaan. Voorbeelden van aangeboren hartziekten zijn: hartblok, hartklepafwijkingen en hartritmestoornissen,

Aandoeningen door vernauwing of blokkering van de bloedvaten. Als de bloedvaten geblokkeerd zijn, kan er geen bloed meer naar het lichaamsdeel achter de bloedvaten stromen. Dit deel krijgt dan een tekort aan zuurstof en voedingsstoffen en kan afsterven. Ook bij een vernauwing kan soms een tijdelijk zuurstoftekort ontstaan waardoor je last van symptomen krijgt. Voorbeelden zijn: angina pectoris, hartinfarct, beroerte, trombose en etalagebenen.

Infectie of ontsteking van het hart. Voorbeelden hiervan zijn: endocarditis, myocarditis, pericarditis en pantserhart.

Overige aandoeningen. Hartklepafwijkingen en hartritmestoornissen kunnen aangeboren zijn, maar kunnen ook op latere leeftijd pas ontstaan. Verder zijn er een aantal aandoeningen die niet in één van de eerdere categorieën vallen zoals: cardiomyopathie, harttamponade, aneurysma, pulmonale arteriële hypertensie en hartfalen.

Oorzaken

De oorzaak van hart- en vaatziekten is afhankelijk van de aandoening die je hebt. Kijk daarom bij de aandoening zelf om meer te lezen over de oorzaken.

Er zijn wel enkele risicofactoren die de kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten verhogen. Deze risicofactoren hebben voornamelijk te maken met aandoeningen die vallen onder de categorie ‘vernauwing of blokkering van de bloedvaten’:

  • Roken
  • Te hoog cholesterol
  • Overgewicht
  • Hoge bloeddruk
  • Diabetes
  • Als hart- en vaatzieken in de familie voorkomen

Symptomen

De symptomen van hart- en vaatziekten zijn sterk afhankelijk van de ziekte waar je mee te maken hebt. Je kunt op de pagina van de aandoening zelf zien welke symptomen bij een specifieke aandoening horen.

Tandvleesontsteking verhoogt kans op hart- en vaatziekten

Ernstig ontstoken tandvlees verhoogt het risico op hart- en vaatziekten door toename van aderverkalking. De kans dat iemand met een ernstige tandvleesontsteking een hart- en vaatziekte ontwikkelt, is zestig procent. De bacteriën uit de mond kunnen namelijk door ontstane ruimtes tussen tandvlees en tanden in de bloedbaan terechtkomen en ontstekingsreacties veroorzaken. Door dit ontstekingsproces kan aderverkalking toenemen.

Behandeling

Net als de oorzaak en de symptomen van hartziekten, hangt de behandeling af van welke aandoening je precies onder de leden hebt. Kijk daarom bij de specifieke aandoening om meer te weten te komen over de mogelijke behandelingen.