Hemospermie (Bloed in sperma, Haematospermie)

Wat is hemospermie?

Hemospermie (bloed in het sperma of haematospermie) hoort niet, maar komt vaak voor. Meestal heeft het geen ernstige oorzaak. Sperma met bloed komt voor op alle leeftijden en treedt meestal meerdere malen op. Sperma bestaat uit zaadcellen met zaadvocht. De zaadcellen worden gemaakt in de zaadballen en vervolgens via de zaadleiders naar de prostaat vervoerd. Hier komt er zaadvocht bij dat door de prostaat en de zaadblaasjes gemaakt is.

Oorzaken

De oorzaak van sperma met bloed wordt soms niet gevonden. In dat geval gaat de klacht vanzelf over. Meestal is de oorzaak een verwonding of beschadiging van een bloedvaatje ergens in het traject van zaadbal tot en met penis. Door een stompe verwonding (stoten) kan in de zaadbal bloedbijmenging optreden. Maar doorgaans zal de oorzaak van bloed in sperma liggen in de prostaat of in de penis zelf. Bijvoorbeeld een ontsteking van de prostaat, plasbuis of zaadblaasjes. In een zeldzaam geval kan de oorzaak van bloed in het sperma prostaatkanker of teelbalkanker zijn.

Symptomen

Al er bloed bij het sperma zit, dan zie je dat bij een zaadlozing. Het sperma kan roodgekleurd zijn of sliertjes bloed bevatten. Je kunt last krijgen van bijkomende klachten als het om een ontsteking gaat, zoals:

  • Branderigheid bij het plassen
  • Problemen met plassen, zoals te vaak of te weinig moeten plassen of nadruppelen
  • Bloedverlies in de urine
  • Pijn bij de zaadlozing

Diagnose

Bloed in het sperma kan worden behandeld door de oorzaak aan te pakken. Ondanks dat bloed in sperma meestal geen ernstige oorzaak heeft, is het toch verstandig je arts te raadplegen. Vooral wanneer het gepaard gaat met pijn die na een aantal zaadlozingen nog niet is verdwenen.

De arts zal de teelballen en de prostaat onderzoeken. De prostaat kan worden onderzocht door een rectaal toucher. Hierbij voelt de arts via de anus of de prostaat afwijkend is. Eventueel kan aanvullend onderzoek worden gedaan, zoals een bloedonderzoek en urine- of spermakweek. Er kan ook een uitstrijkje van de urinebuis gemaakt worden.

Jonger of ouder dan vijftig jaar?

Wanneer je jonger bent dan vijftig jaar, wordt meestal afgewacht of de klacht verdwijnt. Gebeurt dit niet, dan kan een antibioticumkuur worden voorgeschreven.

Ben je ouder dan vijftig jaar, dan zal je worden doorverwezen naar de uroloog. Deze zal een echo van je prostaat maken om prostaatkanker uit te sluiten.