hernia diafragmatica

Wat is hernia diafragmatica?

Een hernia diafragmatica is een aandoening waarbij er sprake is van een breuk of hernia in het middenrif.

Het middenrif is een spier tussen de buikholte de borstkas. Normaal gesproken zitten er in je middenrif alleen gaten voor je bloedvaten en je slokdarm. In het geval van hernia diafragmatica is er nog een gat of breuk in je middenrif aanwezig. Door dit gat kan een deel van je organen uit je buikholte, in je borstholte terecht komen. Bijvoorbeeld je maag of je lever.

Aangeboren of verworven

Een hernia kan zowel aangeboren zijn als op latere leeftijd ontstaan. Als de hernia diafragmatica al ontstaat tijdens de ontwikkeling in de baarmoeder, kan dit voor grote problemen bij het ongeboren kind zorgen. De borstholte wordt namelijk erg vol als er zich ook organen uit de buikholte nestelen. Hierdoor kan het hart naar de andere kant van het lichaam gedwongen worden.  Bovendien kunnen de longen van de baby onderontwikkeld blijven. In hoeverre de longen en hart onderontwikkeld zijn, is van belang voor de levensverwachting van het kind. Deze aangeboren vorm van hernia diafragmatica wordt ook wel congenitale hernia diafragmatica (CHD) genoemd.

Als de hernia diafragragmatica op latere leeftijd ontstaat, is dit over het algemeen minder ernstig. Dit komt dat bij volwassenen de longen en het hart al volledig ontwikkeld zijn. Een andere benaming voor hernia diafragmatica op latere leeftijd is hiatus hernia. Daarnaast wordt ook de term sliding hernia gebruikt om deze aandoening aan te duiden. 

Een hernia diafragmatica is vaak het gevolg van een ontwikkelingsstoornis. Dit is vaak erfelijk bepaald. Op latere leeftijd heb je extra kans op een hernia diafragmatica als je:

- Overgewicht hebt
- Veel en heftig hoest
- Rookt
- Veel alcohol drinkt

Bekende symptomen bij hernia diafragmatica zijn:

- Ernstige ademhalingsproblemen bij baby’s
- Ademhalingsproblemen op latere leeftijd bij kleinere defecten
- Darmobstructie
- Terugstromen van maagzuur de slokdarm in

Als een hernia diafragmatica wordt vermoed, dan kan de arts een röntgenfoto laten maken, waarop hij kan zien of het vermoeden klopt.

Als je maar een kleine afwijking hebt, dan hoeft deze niet verholpen te worden. Vaak is het dan genoeg om maagzuurremmers te geven. Op die manier wordt ervoor gezorgd dat de slokdarm minder geprikkeld wordt door het maagzuur wat terugvloeit. 

Als de situatie ernstiger is, dan wordt deze vaak vlak na de geboorte al opgemerkt. Als je longen en hart voldoende ontwikkeld zijn, kan een operatie plaatsvinden. Tijdens deze operatie worden alle organen die in de buikholte thuishoren teruggebracht in de buikholte en wordt het middenrif vervolgens gesloten.