Hernia (Hernia Nuclei Pulposi)

Wat is een hernia?

Hernia betekent letterlijk ‘breuk’ of ‘uitpuiling’. Een hernia wordt ook wel hernia nuclei pulposi genoemd. Het is een aandoening die veel voorkomt, vooral bij mensen met een instabiele rug of bij mensen die de rug verkeerd belasten.

Je wervelkolom bestaat uit wervels en tussenwervelschijven, die bij elkaar gehouden worden door banden, spieren en pezen. Er kan een uitstulping van een tussenwervelschijf ontstaan, wat een hernia wordt genoemd. Twee veel voorkomende vormen van een hernia zijn:

  • Nekhernia
  • Rughernia

Een hernia kan op een zenuwbaan drukken waardoor je pijn in je rug en uitstralende pijn in je billen, je been, je arm en soms in je voet of hand kan hebben.

Er zijn veel andere aandoeningen die ook hernia genoemd worden, een voorbeeld is hernia diafragmatica (middenrifbreuk). Dit artikel gaat over een hernia van de rug en nek.

Oorzaken

Slijtage van de tussenwervelschijf is de belangrijkste oorzaak van een hernia. Bij ongeveer de helft van de mensen boven de 50 jaar is dit de oorzaak. Slijtage hoort bij het verouderingsproces.

Symptomen

Meestal geeft een hernia geen klachten. Als er wel pijnklachten zijn, worden deze veroorzaakt door een verdrukte zenuw. Als je klachten van je hernia hebt, is dit vaak een uitstralende, scherpe pijn in je billen, been, voet, arm of hand. Afhankelijk van de zenuwbaan waar de hernia op drukt, kunnen er verlammingsverschijnselen van een of meer spieren ontstaan. Je huid voelt op die plek dan ‘doof’ aan. Ook al bevindt de hernia zich in je onderrug, je hoeft niet altijd pijn in je onderrug te hebben. Als je hoest, niest of perst kan de pijn erger worden. Dit komt doordat de druk op je wervelkolom dan wordt verhoogd.

Diagnose

Op basis van de beschrijving van je pijn- en uitvalsverschijnselen bepaalt je huisarts of je mogelijk een hernia hebt. Als er vermoedelijk een andere oorzaak van de pijn is, of als er een herniaoperatie wordt overwogen, zal er een MRI-scan of een CT-scan worden gemaakt. Ook als je veel krachtsverlies in je been hebt of erge pijn blijft houden met pijnstillers, kan er een scan gemaakt worden.

Behandeling

Van alle hernia’s gaat 75 procent vanzelf over binnen 12 weken. Pijnstilling kan helpen de pijn te verlichten. Het is belangrijk dat je in beweging blijft om stijfheid te voorkomen. Let er wel op dat je bij pijn je lichaam niet overbelast. Als je door hebt dat je bij een bepaalde beweging pijnklachten krijgt, probeer deze beweging dan zoveel mogelijk te vermijden. Je kunt eventueel fysiotherapie nemen. Als je eenmaal een hernia hebt gehad kunnen de klachten altijd terugkomen.

Als je klachten snel toenemen of na zes weken niet of onvoldoende zijn afgenomen, ga dan naar je huisarts. Deze verwijst je soms door naar een neurochirurg of neuroloog. Als uit onderzoek blijkt dat er sprake is van een hernia, zal beoordeeld worden of een herniaoperatie voor verbetering kan zorgen.

Operatie

Bij de operatie wordt (een deel) van de beschadigde tussenwervelschijf verwijderd. De beknelde zenuw, die de klachten veroorzaakte, krijgt dan weer voldoende ruimte.

Als de operatie achter de rug is, word je soms verder behandeld door de fysiotherapeut. Deze helpt je om door middel van oefeningen de rug en/of nek weer te goed gebruiken en je op de been te krijgen.