Hersenvliestumor (Meningeoom)

Wat is een hersenvliestumor?

Een hersenvliestumor ofwel meningeoom is een gezwel dat ontstaat uit je hersenvlies. Het wordt gerekend tot de hersentumoren.

Je hersenvlies is een vlies dat om je hersenen en om het ruggenmerg heen zit. Deze vliezen scheiden ook je kleine hersenen van je grote hersenen. Tussen de hersenvliezen in bevindt zich het hersenvocht. Doordat er vocht om je hersenen heen zit, zijn je hersenen beter beschermd tegen beweging door bijvoorbeeld een klap van buitenaf. Je hersenvlies voert ook schadelijke stoffen af uit je hersenen.

 

 

Een hersenvliestumor ontstaat als er iets mis gaat met het delen van cellen in je hersenvlies. Hierdoor ontstaat ongeremde groei van cellen wat leidt tot een gezwel. Dit soort gezwellen zijn haast altijd goedaardig, heel zelden kunnen deze kwaadaardig ontaarden. Mensen met neurofibromatose hebben een grotere kans op het ontwikkelen van hersenvliestumoren. Bij hen zijn ze ook vaker kwaadaardig. Daarnaast hebben vrouwen meer kans op een gezwel in het hersenvlies en komt het vaker op oudere leeftijd voor. Je kan een hersenvliesgezwel niet voorkomen.

De symptomen bij een hersenvliestumor ontstaan vaak langzaam omdat het gezwel langzaam groeit. Afhankelijk van waar het meningeoom in je hersenen zit, kan het verschillende klachten geven. Zo kun je last krijgen van:

  • Psychische stoornissen
  • Krachtverlies aan een arm of been of beide armen en benen
  • Gehoorverlies
  • Gezichtsveldverlies

Als de tumor zich uitbreidt tot je ruggenmerg, dan kan dit onder andere de volgende symptomen en klachten geven:

  • Rugpijn
  • Krachtsverlies in je benen
  • Gevoelsverlies in je benen

Naast de locatieafhankelijke klachten kun je door verhoogde druk in je hersenen, als gevolg van de tumor, ook het volgende ervaren:

  • Overgeven
  • Misselijkheid
  • Hoofdpijn
  • Oogspierverlamming

De symptomen van een hersenvliestumor worden vaak langzaam erger en er ontstaan langzaam nieuwe klachten. De klachten zijn niet specifiek, wat wil zeggen dat ze ook vele andere oorzaken kunnen hebben. Als je hierover twijfelt, is het verstandig naar een arts te gaan.

Als een arts het vermoeden heeft dat er sprake is van een tumor in het hersenvlies, zal hij je doorverwijzen naar het ziekenhuis. Er wordt een MRI-scan gemaakt van je hoofd om het vermoeden te bevestigen. Echter, met een MRI-scan kun je nooit met honderd procent zekerheid zeggen of het gezwel een meningeoom is. Dit kun je alleen na een operatie met zekerheid zeggen.

De behandeling van een hersenvliestumor is met name afhankelijk van de ligging en grootte van het gezwel. Indien mogelijk, wordt meestal gekozen voor een operatie, waarmee het gezwel volledig verwijderd kan worden. Soms is dit door de locatie van de tumor echter niet mogelijk, omdat er dan te veel schade gedaan wordt aan je hersenen.

Bestraling

Als de hersenvliestumor niet geheel verwijderd kan worden, is het soms nodig om na de operatie nog bestraling te geven. Om te helpen bij de klachten kan de arts wel dexamethason geven. Dit helpt om de hersendruk af te laten nemen en zo je klachten te verbeteren.
Sommige kleinere hersentumoren worden behandeld met bestraling alleen. Sommige grotere worden ook wel behandeld met stereotactische radiochirurgie, een speciale vorm van bestraling.

Prognose

Omdat de meesten goedaardig zijn, is de prognose over het algemeen zeer goed. In het zeldzamere geval van een kwaadaardig hersenvliesgezwel, is de prognose vaak een stuk slechter.