Heupklachten

Wat zijn heupklachten?

Heupklachten zijn pijnklachten die zich in en rond de heup bevinden. Heupklachten komen op iedere leeftijd voor. Vaak ontstaan deze door (overmatig) sporten, overbelasting of slijtage. Soms is het onduidelijk of de pijn in de heup voorkomt uit een aandoening van het heupgewricht of dat deze door een aandoeningen veroorzaakt is elders in het lichaam, zoals de rug, het bekken of de knie. Om de pijn in de heup te verhelpen, is het daarom belangrijk om eerst de bron van de pijn in de heup te ontdekken.

De heup

De heup bestaat uit een heupkom en een heupkop. De heupkom zit vast aan de bekken en de heupkop zit vast aan het dijbeen. De heupkop valt in de heupkom en samen vormen zij het heupgewricht. Doordat het heupgewricht een kogelgewricht is, kan het allerlei kanten op bewegen. In het heupgewricht zit een laag kraakbeen, hierdoor kan de kop zich soepel bewegen in de heupkom zonder wrijving.

Een kapsel houdt het heupgewricht zijn plaats. Om het gewricht heen bevinden zich allerlei spieren, pezen en slijmbeurzen die er samen voor zorgen dat het gewricht goed kan bewegen.

Verschillende soorten heupklachten

Er zijn veel verschillende soorten aandoeningen die heupklachten veroorzaken. Sommigen daarvan zijn aangeboren en anderen zijn het gevolg van overbelasting. De meest voorkomende heupklachten zijn:

  • Aangeboren heupontwrichting (heupluxatie)
  • Avasculaire necrose
  • Artrose in de heup (slijtage)
  • Slijmbeursontsteking in de heup
  • Heupdysplasie
  • Heupfractuur
  • Femoral Acetabular impringement (FAI)
  • Letsel Labrum heup

De symptomen van heupklachten zijn net als de oorzaken vaak erg divers. Vaak sluimeren de klachten al jaren en gaan ze niet vanzelf over. De meest voorkomende symptomen van heupklachten zijn:

- Pijn in de heup in rust (ook ’s nachts)
- Pijn in de heup tijdens beweging
- Uitstraling van pijn naar het been en of het geslachtsdeel
- Een verstoord looppatroon
- Verminderde mobiliteit
- Verminderde bewegingsvrijheid van de heup

Er zijn veel verschillende oorzaken aan te wijzen voor heupklachten en soms veroorzaken aandoeningen elders in het lichaam voor pijn in de heup. Zo veroorzaken aandoeningen in de rug, het bekken en de knie soms uitstralingspijn naar de heup. De klachten lijken zich dan te bevinden in de heup terwijl deze eigenlijk elders vandaan komen. Voor een goede behandeling is het vinden van de precieze oorzaak van de heupklachten dan ook erg belangrijk.

De belangrijkste oorzaken van heupklachten zijn vaak:

- Slijtage (Artrose) van het kraakbeen
- Slijmbeursontsteking
- Overgewicht
- Doorbloedingsstoornis van de heup
- Bekken/heupinstabiliteit
- Overbelasting
- Afwijkende stand na een fractuur
- Sportblessure
- Tumor in het heupgewricht
- Reuma
- Bacteriële infectie

Voor de diagnose van heupklachten ga je naar je huisarts of rechtstreeks naar de fysiotherapeut. Omdat pijn in de heup niet altijd veroorzaakt wordt door een heupaandoening, is het belangrijk dat naast de heup ook de rug, knie, bekken en lies worden onderzocht. Tijdens het onderzoek stelt de arts of fysiotherapeut je een aantal vragen en voert hij lichamelijk onderzoek uit. Door je benen te buigen en strekken onderzoekt de arts de beweging van de spieren en de pezen in en rondom de heup. Daarnaast wordt je houding bekeken om eventueel beenlengteverschil op te merken. Soms wordt er ook nog aanvullend onderzoek gedaan door middel van een röntgenfoto, echo of MRI-scan.

Afhankelijk van de oorzaak van de heupklacht, volgt een behandeling. Deze bestaat voor veel heupklachten uit fysiotherapie. De fysiotherapeut stelt samen met jou een stappenplan op en neemt een aantal oefeningen met je door. Naast de afspraken bij de fysio is het de bedoeling dat je de gegeven oefeningen thuis ook uitvoert.

Soms is rust houden de beste behandeling van de heupklacht, bijvoorbeeld bij een slijmbeursontsteking in de heup. Zorg er echter voor dat je nooit helemaal stil gaat zitten, dit verergert de klachten soms alleen maar.

Heupprothese bij heupklachten

Bij zeer ernstige artrose in de heup is het soms nodig om het heupgewricht te vervangen door een heupprothese. Deze operatie wordt gedaan onder algehele narcose of met een ruggenprik en vergt meestal een lange revalidatieperiode.

Medicatie

Om de pijn te onderdrukken, kun je pijnmedicatie nemen. Bespreek dit met de arts of met de assistent. Als er sprake is van een ontsteking in het heupgewricht kun je ontstekingsremmers nemen, echter is de werking hiervan niet altijd even goed. Neem nooit ontstekingsremmers zonder dit eerst met een arts te hebben besproken. Ontstekingsremmers zijn schadelijk voor de nieren, een arts kan bepalen of je ontstekingsremmers mag gebruiken. In gevallen van zeer ernstige pijn biedt een corticosteroïdeninjectie soms uitkomst. Deze injectie zorgt voor directe verlichting van de pijn.