Hielkloven

Wat zijn hielkloven?

Als de huid van de hielen droog en hard is en veel onder druk komt te staan door bijvoorbeeld veel staan of lopen, kunnen hielkloven ontstaan. Dit zijn verticale scheurtjes in de dikke eeltlaag van je hielen. Een gezonde huid is elastisch en beweegt mee met de bewegingen van de voet. Een droge huid is echter stug en kan het gewicht van het lichaam tijdens lopen of staan niet goed opvangen. De droge huid barst als het ware, waardoor hielkloven ontstaan.

Oorzaken

Hielkloven komen vooral voor bij mensen waarvan de voeten veel in aanraking komen met kou en water. Ook ouderen en mensen met een aanleg voor eczeem of psoriasis hebben er snel last van, omdat zij vaak een droge huid hebben. Hielkloven komen vaker voor in de winter dan in de zomer, omdat de huid dan meer vocht verliest. Hielkloven kunnen ook ontstaan door een afwijkende voetstand.

Symptomen

Hielkloven zijn te herkennen aan diepe groeven in de huid rond de hiel. Deze groeven kunnen pijnlijk zijn en gaan jeuken. Soms kunnen hielkloven gaan bloeden en ontsteken, waarna wondjes ontstaan.

Behandeling

Hielkloven zijn moeilijk te genezen, omdat de voet voortdurend schuurt langs de sok of schoen. Speciale hielpleisters kunnen je voeten beschermen tegen deze wrijving. Ook kan een pedicure helpen om het eelt te verwijderen en de voeten weer in goede conditie te brengen. Als het eelt verwijderen niet voldoende helpt, kan een podotherapeut de kloven beschermen met bijvoorbeeld een teenorthese. Daardoor is er geen overmatige druk in de schoen en ontstaan er geen hielkloven. Kloven die ontstaan door een afwijkende voetstand kan de podotherapeut behandelen met schoenadvies of het aanmeten van podotherapeutische zolen of steunzolen.

Hielkloven voorkomen

Door je voeten regelmatig in te smeren met een vette crème, houd je de huid zacht en voorkom je hielkloven. Daarnaast is het ook belangrijk goed passende schoenen te dragen en je voeten niet bloot te stellen aan extreem koude of warme temperaturen.