Hielspoor (Calcaneusspoor)

Wat is hielspoor?

Hielspoor is een uitstekend stukje bot aan de onderkant van je hielbeen. De medische term is calcaneusspoor omdat de Latijnse naam voor het hielbeen ‘calcaneus’ is. Een hielspoor komt erg vaak voor. Bij de meeste mensen geeft het geen klachten.

Oorzaken

Het botuitsteeksel wordt vaak veroorzaakt door een overbelasting van de voet. Aan je hielbeen zit een peesplaat die onder je hele voetzool door loopt. Deze peesplaat zorgt ervoor dat je bij een stap je voet afwikkelt van je hiel naar je tenen. Wanneer je deze pees teveel belast kunnen er scheurtjes in de pees ontstaan ter hoogte van het hielbeen. Je lichaam zal deze scheurtjes proberen te herstellen. Tijdens dit proces kan je lichaam bot aanmaken om zo de verbinding tussen het hielbeen en de pees te verstevigen. Dit resulteert in de uiteindelijke hielspoor.

Een te hoge belasting van het peesblad kan op verschillende manieren ontstaan:

  • Een verkeerd looppatroon of verkeerde stand van de voeten
  • Te intensieve belasting, bijvoorbeeld door sporten
  • Het gebruik van schoenen die onvoldoende steun geven
  • Het hebben van een staand beroep in combinatie met overgewicht

De pijnklachten kunnen ontstaan doordat het botuitsteeksel zelf tegen het omringende weefsel aan drukt wanneer je staat. Er komt veel druk op je voeten te staan als je rechtop staat. De pijn kan ook komen doordat een zenuw in de verdrukking komt door de hielspoor of omdat de pees ontstoken raakt. In het laatste geval is er sprake van peesplaatontsteking.

Symptomen

Het enige symptoom van hielspoor is pijn aan de onderkant van de hiel. In het begin is deze pijn vaak nog vrij mild en ontstaat hij alleen maar als je je voet weer belast na een periode van rust (bijvoorbeeld bij het opstaan of nadat je lange tijd gezeten hebt). Na een paar stappen is de pijn vaak alweer verdwenen. De plaats van de pijn kun je heel nauwkeurig aanwijzen

 

Na verloop van tijd kunnen de pijnklachten heviger worden en moet je langer doorlopen voordat de pijn wegzakt. De pijn komt vaak terug als je weer rust neemt. Je voet kan dan ook stijf worden.

Behandeling

Vaak kan een arts aan de hand van je klachten al vaststellen dat het om hielspoor gaat. Soms laat hij echter ook een röntgenfoto maken. Een hielspoor is hierop gemakkelijk te herkennen. Ook kan op een röntgenfoto een breuk uitgesloten worden.

Soms kan het houden van voldoende rust en het dragen van goede schoenen die de hiel ondersteunen al voldoende zijn om de klachten te verminderen. De klachten van een hielspoor kunnen dan ook vanzelf weer over gaan.

Fysio- en podotherapie bij hielspoor

Wanneer je last blijft houden van hielspoor of wanneer de pijn erger wordt, kun je het beste naar de huisarts gaan. Deze zal je door kunnen verwijzen naar een fysiotherapeut of podotherapeut. Bij fysiotherapie krijg je oefeningen om je houding te verbeteren. Ook kan met behulp van massage de doorbloeding verbeterd worden waardoor een eventuele ontsteking zich beter herstelt. Een podotherapeut kan zooltjes aanmeten die de hiel ondersteunen. Daarnaast kan een podotherapeut gebruik maken van oefeningen, schoenadvies en/of taping.

Soms wordt shockwavetherapie toegepast, een methode die in sommige centra en door sommige fysiotherapeuten wordt toegepast.