Hoofdluis

Wat is hoofdluis?

De hoofdluis (of Pediculus humanus) is een insectje van ongeveer drie mm groot en grijsblauw van kleur. De hoofdluis leeft tussen hoofd- en baardhaar. Hij voedt zich met bloed. De hoofdluis legt eitjes (ook wel neten genoemd) die vastkleven aan de haren.Neten hebben een wit/gelige kleur en zitten stevig vastgeplakt aan de haren. De kleine luizen komen na een week uit. Na 10 dagen leggen zij op hun beurt weer nieuwe eitjes.

Hoofdluis veroorzaakt heftige jeuk. Het komt vooral voor bij kinderen tussen de 3 en 12 jaar. Een andere vorm van besmetting met luizen is de schaamluis.

Oorzaken

Hoofdluizen zijn heel besmettelijk. De luizen lopen over van de ene persoon naar de ander. Ze kunnen ook via kleding worden overgebracht. Een kleine epidemie komt dan ook vaak voor op plaatsen waar mensen intensief met elkaar omgaan (zoals scholen). Een besmetting met hoofdluis heeft niets te maken met een slechte hygiëne, zoals wel eens wordt gedacht.

Symptomen

Het feit dat de hoofdluizen in de huid bijten veroorzaakt heftige jeuk. Jeuk is dan ook het meest opvallende verschijnsel bij een besmetting met luis. In sommige gevallen kan een lymfeklier in de nek gezwollen zijn.

Neten en luizencontrole met luizenkam

Door het gebruik van een luizenkam kun je zien of je kind luizen heeft. Je kan hierbij de volgende stappen volgen:

 • Neem voordat je gaat kammen een wit papier of doekje. Kam vervolgens het haar pluk voor pluk boven dit papier/doekje zodat je geen luizen kunt missen.
 • Kam goed over het hoofd.
 • Vergeet haren in de nek, op de kruin en achter de oren niet.
 • Maak de kam goed schoon na iedere kambeurt, zodat een verspreiding van hoofdluizen voorkomen wordt.
 • Met een luizenkam kun je geen (dode) neten uit het haar verwijderen omdat de plastic tanden van een luizenkam om de neet heen gaan. Hiervoor heb je een netenkam nodig. Heb je luizen of neten gevonden? Kies dan een passende behandeling.

Behandeling

Wanneer de neten- en luizencontrole heeft uitgewezen dat er sprake is van hoofdluizen, dan is de volgende stap bestrijden en behandelen. Er zijn verschillende mogelijkheden om hoofdluizen te behandelen.

Netenkam

Bij de behandeling van luizen met een netenkam is het de bedoeling dat je het haar dagelijks kamt gedurende twee weken. Je kan hierbij de volgende stappen volgen:

 • Was het haar voor de behandeling en doe er vervolgens crèmespoeling in. De crèmespoeling moet niet uitgespoeld worden.
 • Haal de klitten uit het haar met een gewone kam.
 • Kam dan met de netenkam het haar van achteren naar voren boven een wit papiertje of wasbak. Begin bij het ene oor en schuif steeds verder door naar het andere oor.
 • Maak tussendoor en na afloop de netenkam goed schoon.
 • Spoel na het kammen de crèmespoeling uit.
 • Een netenkam is iets anders dan een luizenkam (waarmee je zoekt naar luizen).

Luizenshampoo

Voor de luizenbestrijding kun je ook een luizenshampoo gebruiken. Een luizenshampoo doodt de hoofdluizen en neten en wordt vaak gebruikt in combinatie met een netenkam. Volg bij het gebruik van een luizenshampoo altijd de instructies op de verpakking.

Het luizenvrij maken van je huis

Naast de behandeling van je haar, is het ook belangrijk de hoofdluis in de rest van het huis te bestrijden. Was je beddengoed en kleding op tenminste 60°C. Wanneer dit niet mogelijk is, kun je het voor 48 uur in een afgesloten plastic zak of in de vriezer stoppen. Hierdoor vernietig je de luizen ook. 

Wat kun je doen?

Om hoofdluizen te voorkomen kun je het volgende doen:

Heeft je kind luizen, meld dit dan op school. Hoofdluis is niks om je voor te schamen. Luizen nestelen zich zelfs het liefst in schoon haar. Het hoeft niet zo te zijn dat heel de klas weet dat je kind luizen heeft, maar wanneer de schoolleiding ervan op de hoogte is, kan deze ingrijpen en verspreiding voorkomen.