Hooikoorts (Allergische rinitis)

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is één van de meest voorkomende allergieën. Hooikoorts is een overgevoeligheid of allergische reactie van je lichaam op pollen. Deze pollen zijn het stuifmeel van grassen, bloemen, planten en bomen die in bloei staan. De pollen zweven door de lucht en adem je in. Als het afweermechanisme van je lichaam in de war is, dan kan het reageren op deze pollen. In je lichaam ontstaat vervolgens een allergische reactie. Hierbij komt de stof histamine vrij. Histamine zorgt voor de kenmerkende klachten bij hooikoorts.

De oorzaak van hooikoorts is dus een allergische reactie op pollen. Dit wordt veroorzaakt doordat je afweersysteem de pollen herkent als een gevaarlijke indringer. Het immuunsysteem gaat vervolgens een antistof maken. Deze antistof bindt zich aan bijzondere cellen in je lichaam. Deze zogenaamde ‘mestcellen’ bevatten stoffen om indringers onschadelijk te maken.

Zodra je vervolgens opnieuw in aanraking komt met pollen, worden de pollen opgevangen door antistoffen. De ‘mestcel’ barst open en laat onder andere histamine vrijkomen. Histamine zorgt er onder andere voor dat je bloedvaten zich gaan verwijden. Als je neusslijmvlies geprikkeld wordt, komt veel vocht vrij en krijg je een loopneus. Vervolgens gaat je neusslijmvlies opzwellen en raakt je neus verstopt. Histamine kan zich bovendien hechten aan zenuwuiteinden waardoor je jeuk en niesbuien krijgt.

Veel voorkomende klachten bij hooikoorts zijn:

 • Loopneus
 • Tranende of jeukende ogen
 • Niesbuien
 • Verstopte neus
 • Benauwdheid
 • Jeuk (in de keel)
 • Keelpijn

Je kunt ook last krijgen van klachten als vermoeidheid, lusteloosheid of huiduitslag, maar dit komt minder vaak voor. Sommige mensen worden benauwd en gaan piepen. Een piepende ademhaling bij allergie kan duiden op astmatische aanvallen. Bij een aantal mensen komt hooikoorts namelijk in combinatie met astma voor.

Voor de behandeling van hooikoorts kun je gebruikmaken van verschillende medicijnen die de klachten verminderen. Het is hierbij wel belangrijk om zeker te weten dat je hooikoorts hebt. Verschillende medicijnen zijn goed tegen hooikoorts, maar gevaarlijk als je geen hooikoorts hebt.

De medicijnen die je kunt gebruiken zijn:

 • Tabletten
 • Neusspray
 • Oogdruppels
 • Immunotherapie

Welke van deze medicijnen je kiest, is afhankelijk van de hooikoortsklachten die je ondervindt.

Oogdruppels

Er zijn twee verschillende soorten oogdruppels:

 • Antihistamine oogdruppels. Dit zijn oogdruppels die je kunt gebruiken bij plotselinge opkomende klachten. Deze oogdruppels hebben een snelwerkend antihistaminicum en remmen de werking van histamine. De oogdruppels werken snel en zorgen voor verlichting van de klachten.
 • Cromoglicinezuur oogdruppels. De tweede soort oogdruppels voorkomen het vrijkomen van de stoffen die normaal bij een allergische reactie vrijkomen. Hierdoor kun je een allergische reactie voorkomen. Deze druppels moeten dus al gebruikt worden vóórdat de symptomen optreden en zullen de symptomen voorkomen.

Neusspray tegen hooikoorts

Er zijn vier mogelijke neussprays:

 • Neusspray met antihistaminica. Zoals ook bij de oogdruppels is de neusspray met antihistaminicum vooral om je klachten snel te verminderen. Je kunt de spray preventief gebruiken of op het moment dat je last krijgt van klachten. Als je de spray preventief wilt gebruiken, kun je de spray een kwartier voordat je veel pollen verwacht gebruiken.
 • Cromoglicinezuur neusspray. De neusspray met cromoglicinezuur werkt voornamelijk preventief. Na 1 tot 3 weken vanaf de eerste toepassing zul je geen allergische reactie krijgen. Mocht je toch nog klachten ondervinden, dan kun je tegelijkertijd ook antihistaminica tabletten gebruiken.
 • Neusspray met natuurlijke microgel. Een natuurlijke hooikoortsspray met microgel werkt zoveel bij langdurige als korte klachten aan de neus. De microgel vormt een dun laagje op het neusslijmvlies en zorgt er zo voor dat de pollen je neusslijmvliezen niet bereiken. Hierdoor vindt er geen allergische reactie plaats.
 • Neuspray met corticosteroïden. Een dergelijke neusspray werkt ontstekingsremmend en vermindert de overgevoeligheidsreactie van je lichaam. Daarnaast voorkomt het zwelling van het neusslijmvlies.

Tabletten tegen hooikoorts

Hooikoortstabletten helpen om de klachten te verminderen. Je kunt de tabletten nemen op het moment dat je al klachten hebt. De antihistaminetabletten remmen vervolgens de werking van histamine.