Hoornvliesbeschadiging

Wat is hoornvlies?

Aan de voorzijde van het oog bevindt zich het hoornvlies (de cornea). Het hoornvlies is het doorzichtige gedeelte van de harde oogrok. Het heeft ook een werking als lens. Het hoornvlies bevat geen bloedvaten (evenals de lens). Daardoor is het helder en doorzichtig, maar beschikt het niet over bloed voor de zuurstofvoorziening en aanvoer van voedingsstoffen. Traanvloeistof verzorgt het hoornvlies.

Symptomen

Hoornvliesbeschadigingen kunnen pijn, irritatie en vermindering van het zicht veroorzaken. Dikwijls is het oog rood. Raadpleeg bij genoemde klachten de huisarts.

Behandeling

Een beschadiging van het hoornvlies geneest gelukkig snel. Wel moet de oorzaak van de beschadiging verholpen worden. Vaak is dit een splinter van staal of hout (klussen zonder veiligheidsbril) of een stukje van een tak of blad uit de tuin. Als de beschadiging is ontstaan door bijvoorbeeld een staalsplinter zal de arts deze van het hoornvlies afhalen. De beschadiging geneest dan binnen twee dagen. In andere gevallen zullen oogzalf of druppels volstaan.