Hoornvliesinfectie

Wat is een hoornvliesinfectie?

Een hoornvliesinfectie (cornea-infectie) of zweertje van het oog ontstaat vaak na een beschadiging, waarna de plek door bacteriën of andere micro-organismen (Herpes simplex bijvoorbeeld) wordt geïnfecteerd. Het oog zal pijnlijk zijn, rood en ongemak veroorzaken en het zicht zal minder goed zijn. Soms is een witachtig plekje zichtbaar.

Bij het vermoeden van een zweer op de cornea moet men zo snel mogelijk naar de dokter gaan om verdere complicaties te voorkomen.

Een trachoom is een chronische oogontsteking die veroorzaakt wordt door een bacterieachtig organisme (Chlamydia trachomatis). De ziekte komt vooral veel in Zuid-Europa en het Midden- en Verre Oosten voor, is zeer wijdverbreid en behoort tot de belangrijkste oorzaken van slechtziendheid in de wereld.

Oorzaken

De oorzaak van de besmetting moet worden gezocht in een slechte hygiëne. De overbrenging verloopt van oog op oog via besmette handdoeken e.d.

Symptomen

Het ooglid raakt gezwollen en het oog zelf is rood doorlopen. Er ontstaat lichtschuwheid en beide ogen kunnen beginnen te tranen. Na een poosje ontstaan kleine pukkeltjes die binnen 3-4 weken een geelgrijs halfdoorzichtig waas (beslag) op de ogen leggen. Daarna vermindert de aandoening maar het hoornvlies wordt vervangen door littekenweefsel waardoor blindheid kan ontstaan.