Hyperemesis gravidarum (Zwangerschapsmisselijkheid)

Wat is zwangerschapsmisselijkheid?

Helaas is het moeilijk om eraan te ontkomen als je zwanger bent: misselijkheid. Voor sommige vrouwen is het zelfs het eerste teken dat ze in blijde verwachting zijn. Vooral in de eerste maanden van je zwangerschap kun je veel misselijk zijn, met name ‘s ochtends. Rond de vierde maand is het meestal voorbij.

Zwangere vrouwen maken zich vaak zorgen of hun baby onder de misselijkheid lijdt. Maar gelukkig merkt een baby er meestal weinig van dat moeder zich niet goed voelt en groeit rustig door. Het is alleen heel vervelend voor jezelf. Als je echter vaak en veel moet braken, kun je beter je verloskundige of arts raadplegen. Want dan kan het zijn dat je niet genoeg voedingsstoffen binnen krijgt.

Extreme zwangerschapsmisselijkheid

Sommige zwangere vrouwen hebben last van extreme zwangerschapsmisselijkheid. Dat heet 'hyperemesis gravidarum'. In dat geval moet je zoveel braken dat je zelfs gewicht verliest en je ziek voelt. Je kunt zelfs geen water drinken en binnenhouden, waardoor je ook nog eens kunt uitdrogen. Het is een heel lastige kwaal, omdat het betekent dat je soms negen maanden lang moet liggen omdat je rechtopstaand of zittend moet overgeven. Alle luchtjes om je heen maken je misselijk waardoor je je veel moet isoleren van de buitenwereld.

Maar ook hier geldt: voor de moeder is het vervelender dan voor de baby. Een goede tip is dan ook om jezelf te blijven vertellen dat het na de bevalling helemaal voorbij is.

De oorzaak van de misselijkheid ligt in je hormoonhuishouding. Men vermoedt dat de grote boosdoener het zwangerschapshormoon HCG is. Je lichaam gaat dit plots in grote hoeveelheden aanmaken, maar dat vraagt nogal wat aanpassingen. Die veranderingen zorgen dat je misselijk bent.

Behandeling tegen misselijkheid is meestal niet nodig. Bovendien, tegen de tijd dat je voor het eerst naar de verloskundige gaat, zijn de klachten vaak al vanzelf verdwenen. Als je misselijkheid extreem is, of erg lang duurt, kun je dit beter wel melden aan je arts of verloskundige. Extreme misselijkheid (hyperemesis gravidarium) kan worden behandeld. Hiervoor kun je als je wilt soms worden opgenomen in het ziekenhuis. Daar krijg je namelijk alle verzorging en rust die je nodig hebt. En het personeel helpt je om je eet- en drinkpatroon toch op te bouwen: beetje water, beetje zuivel, beetje brood. Totdat je het gevoel hebt dat je het weer zelf aan kan en naar huis kunt.

Wat voor voedsel bij misselijkheid?

Bij gewone ochtendmisselijkheid kan een licht ontbijtje op bed helpen, zoals een kopje thee en een droog beschuitje. Ben je de hele dag door misselijk, eet dan verspreid over de dag kleine porties. Dingen die je lekker vindt kun je in plastic zakjes meenemen in je tas als je ergens heen gaat. En blijf in elk geval goed drinken.

Zoek alternatieven voor voeding die je misselijk kan maken zoals vette producten. Goede tussendoortjes zijn fruit, yoghurt en kwark. Neem geen gebraden vlees als je er geen trek in hebt, maar rolletjes vleeswaar of soja-vleesvervangers. Vruchtensap is gezond maar nogal zuur dus kan je ook misselijk maken. Misschien helpt het als je er wat ijs of melk bij doet en er een milkshake van maakt.

Medicijnen

Geneesmiddelen tijdens de zwangerschap vragen wat extra voorzichtigheid. Een relatief veilig middel tegen zwangerschapsmisselijkheid is Emesafene. Dat kan een arts je voorschrijven, evenals pyridoxine. Dit vitamine B6 supplement helpt soms bij braken. Ook zetpillen zijn mogelijk. In extreme gevallen, als een vrouw geen vocht binnen houdt, krijgt ze een infuus in het ziekenhuis. Daarin zit vocht, zouten, suikers en bepaalde vitaminen.

Er bestaan heel veel homeopathische middelen tegen misselijkheid en braken. Let wel heel goed op of het geschikt is voor tijdens de zwangerschap: lees de bijsluiter en vraag het eventueel aan je arts.

Kruiden

Kruiden die helpen tegen zwangerschapsmisselijkheid zijn gember en framboosblad. De apotheek verkoopt ze in capsulevorm. Lees wel goed de bijsluiter. Je kunt ook zelf gemberthee zetten en op stukjes gember kauwen. Sommige vrouwen die erg misselijk zijn, hebben baat bij acupunctuur.