Impotentie (Impotentia coeundi)

Wat is impotentie?

Bij impotentie heeft de man te maken met erectiestoornissen. Je krijgt dan herhaaldelijk onvoldoende of geen erectie tijdens seksuele opwinding. Hierdoor is geslachtsgemeenschap lastig. Bij langdurige impotentie is er in het algemeen geen verminderde zin in seks. Wel kan impotentie je erg onzeker maken en het zelfbeeld beschadigen. Impotentie kan op elke leeftijd ontstaan, maar komt vooral voor bij oudere mannen (boven de 65 jaar).

Impotentie komt voor in verschillende vormen:

  • Primaire impotentie: de man heeft nog nooit een erectie gehad.
  • Secundaire impotentie: de man heeft wel goede erecties gehad, maar heeft deze nu niet meer.
  • Totale impotentie: de man heeft nooit een erectie.
  • Situatieve impotentie: de erectie is afhankelijk van de situatie. Er is bijvoorbeeld geen erectie tijdens de geslachtsgemeenschap, maar wel tijdens het masturberen.
  • Partiële impotentie: de man kan wel een erectie krijgen, maar de erectie is niet voldoende om geslachtsgemeenschap te hebben.

De oorzaak van impotentie is vaak lichamelijk. Ook kan er sprake zijn van psychische- of relationele problemen of een combinatie hiervan.

Impotentie door lichamelijke problemen

Soms is impotentie het gevolg van een lichamelijke aandoening. Bij diabetespatiënten komen erectieproblemen bijvoorbeeld vaker voor. Ook aderverkalking, nieraandoeningen en hart- en vaatziekten zijn een mogelijke oorzaak van impotentie. Daarnaast kunnen slechte leefgewoontes een rol spelen. Door roken, alcoholgebruik en drugsgebruik verslechtert de bloeddoorstroming in het lichaam, waardoor de kans op erectiestoornissen groter is. Slik je medicijnen en heb je problemen met het krijgen van erecties? Sommige medicijnen, zoals antidepressiva, kalmeringsmiddelen en medicijnen bij een hoge bloeddruk hebben negatieve invloed op de erectie. Vraag dit na bij je huisarts of apotheker.

Erectiestoornissen door psychische problemen

Erectiestoornissen kunnen ook ontstaan als gevolg van psychische problemen, zoals onzekerheid en schaamte. Sommige mannen willen graag presteren en de bedpartner laten genieten. Wanneer je onhandig bent of weinig kennis hebt van seks, kan dit voor onzekerheid zorgen. Onzekere gedachten, gevoelens en eerdere negatieve ervaringen kunnen een erectie bemoeilijken.

Daarnaast kunnen veranderingen in het leven erectiestoornissen veroorzaken. Door relatieproblemen kan de seks minder spannend zijn, omdat er sprake is van irritatie of verveling. Ook veranderingen in het gezinsleven, zoals de geboorte van een kind, kunnen erectieproblemen veroorzaken. Sommige mannen hebben bijvoorbeeld moeite omdat ze de vagina op een niet-seksuele manier hebben gezien tijdens de bevalling. Deze erectieproblemen verdwijnen in de meeste gevallen weer na verloop van tijd.

Bij impotentie door psychische problemen is het belangrijk dat je de klachten bespreekt. Dit kun je doen met je partner, maar ook een deskundige zoals een seksuoloog. Het is belangrijk dat je zeker bent van jezelf en dat je durft te praten over je verwachtingen, gevoelens en het doel van seks. Wanneer je elkaar goed kent, kun je elkaar beter aanvoelen. Vertrouwen is erg belangrijk.

Ook bestaan er andere middelen om impotentie te behandelen, bijvoorbeeld in de vorm van geneesmiddelen (erectiemedicatie) of een vacuümpomp, waardoor bloed in de penis wordt gezogen en een erectie ontstaat. Kun je zelf wel een erectie krijgen, maar houdt de erectie niet lang aan? Dan kun je een constrictiebandje om de penis gebruiken die zorgt dat de erectie langer stand houdt.

Heb je al langer erectieproblemen? Dan is het verstandig om een afspraak te maken bij de huisarts. Hij of zij bespreekt de klachten met je, bekijkt wat mogelijke oorzaken zijn en hoe je de erectiestoornis kunt behandelen.