Ingegroeide teennagel (Unguis incarnatus)

Wat is een ingegroeide teennagel?

Een ingegroeide teennagel is een huidaandoening waarbij de zijkant of het puntje van de teennagel in het omheen gelegen nagelbed groeit. Dit geeft vaak een klein wondje dat vervolgens ontstoken en geïrriteerd raakt. Een ingegroeide teennagel is vrij pijnlijk en komt het meest voor bij de grote teen. Voornamelijk jongeren tussen de 15 en de 24 jaar hebben last van een ingegroeide teennagel, maar het kan op elke leeftijd voorkomen.

Oorzaken

Ingegroeide teennagel door verkeerd knippen

De oorzaak van een ingegroeide teennagel is vaak het gevolg van het verkeerd knippen van de nagels. Vroeger werd geleerd dat de nagels in een V-vorm geknipt moesten worden, maar dit lokt juist een ingegroeide teennagel uit. Ook het knippen van de nagel in een ovale vorm is niet goed. Probeer de teennagels dus recht af te knippen en knip ze vooral niet te kort!

Ingegroeide teennagel door verkeerde schoenen

Te kleine, te smalle of verkeerde schoenen zijn soms ook de oorzaak van de ingegroeide teennagel. Door de verkeerde schoenen drukt de nagel in de huid, die daar vervolgens een wondje veroorzaakt. Dit geldt hetzelfde voor panty’s en kousen, als deze te strak zitten bij de tenen kan dit ook een ingegroeide teennagel veroorzaken.

Ingegroeide teennagel door nagelbouw

Bij sommige mensen is de bouw van de teennagel de oorzaak van de ingegroeide teennagel. Deze mensen hebben dan ook vaker last van een ingegroeide teennagel. Het kan zijn dat de teennagel een beetje scheef staat of iets boller groeit waardoor deze sneller in het nagelbed groeit.

Overige oorzaken van een ingegroeide teennagel

Andere oorzaken van ingegroeide teennagels zijn:

  • Overmatige zweetvoeten
  • Een verwonding of een kneuzing van de teen
  • Veel peuteren aan de teennagel

Symptomen

De symptomen van een ingegroeide teennagel passen bij die van een ontsteking. De teennagel is pijnlijk en de zijkant van de teen is rood, gezwollen en voelt warm aan. Meestal verergert staan of lopen de pijn en is het niet meer mogelijk om nauwgesloten schoeisel te dragen. Een langdurige ontsteking veroorzaakt vaak pus en in geregeld de groei van wildvlees.

Behandeling

Ingegroeide teennagel zelf behandelen

Afhankelijk van de mate waarin je last hebt van een ingegroeide teennagel zijn er verschillende behandelmogelijkheden. Je kunt zelf de teen meerdere keren behandelen met een gaasje gedoopt in koud water. Leg het natgemaakte gaasje losjes op de teen zodat het zich goed kan plooien om de teen zelf. Laat het koude water verdampen. Zodra het gaasje wat droger is geworden maak je het weer nat. Gebruik geen ijs, gewoon koud water volstaat. Leg een handdoek onder de voet voor het lekken, maar omwikkel de voet niet met deze handdoek want dan krijg je een broeierig effect. Laat de teen vooral niet weken in een warm badje met daarin opgeloste soda. Het warme water en ook de daarin opgeloste soda verergeren de infectie juist. Probeer daarnaast ruimvallende schoenen of slippers te dragen, zodat er geen extra druk op de teen komt te staan.

Hulp bij ingegroeide teennagel: huisarts, (medisch) pedicure of podotherapeut

Wanneer je erg veel last houdt van de ingegroeide teennagel kun je langs de huisarts, pedicure of podotherapeut. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden. Zo kan een watje of een rubbertje onder de teennagel worden aangebracht. Het uiteinde van de nagel groeit dan door het watje of rubbertje over het nagelbed heen. Bij zeer erge klachten van een ingegroeide nagel zijn er nog twee behandelmogelijkheden: het volledig afknippen van de teennagel of een wigexcisie.

Ingegroeide teennagel afknippen

Ten eerste is het mogelijk om een lengtestrook van de teennagel te verwijderen. De teennagel wordt dan afgeknipt tot aan de nagelriem. De huisarts verwijdert het losgekomen deel van de teennagel en plaatst een gaasje met de vloeistof fenol onder het nagelbed. Fenol zorgt ervoor dat de wortel van de nagel afsterft, zodat dit stukje teennagel niet meer terug groeit.

Wigexcisie

Een tweede behandelmogelijkheid voor de ingegroeide teennagel is een wigexcisie. Bij een wigexcisie wordt in de vorm van een driehoek het stuk ingegroeide nagel, een stuk nagelbed en een stukje nagelwal weggesneden. Dit gedeelte wordt vervolgens gehecht. Beide behandelmethodes worden gedaan onder plaatselijke verdoving.

Eenmaal weer thuis na de behandeling van de ingegroeide teennagel mag je drie dagen niet douchen. Je hoeft geen extra rust te houden, maar om de pijn te verlichten kun je de voet soms even hoger leggen. Na drie dagen mag het verband van de teen af. Meestal is een nacontrole bij de huisarts niet nodig.