Ingetrokken tepel

Wat is een ingetrokken tepel?

In het kort:

  • Wanneer een tepel helemaal plat of naar binnen getrokken is, spreek je van een ingetrokken tepel.
  • De aandoening kan aangeboren zijn, maar ook op latere leeftijd ontstaan.
  • Er zijn verschillende oorzaken van een ingetrokken tepel.
  • Veel mensen zien het als een cosmetisch probleem. De aandoening geeft in principe geen pijn, maar is onhandig wanneer je borstvoeding wilt geven.
  • Wanneer een van de tepels plotseling ingetrokken is en je geen borstvoeding geeft, is het verstandig om een arts te raadplegen.

Over een ingetrokken tepel

Je spreekt van een ingetrokken tepel wanneer de tepel plat is of helemaal naar binnen getrokken is. Dit komt bij zowel mannen als vrouwen voor. Ongeveer één op de tien vrouwen heeft een ingetrokken tepel. Deze conditie is vaak aangeboren, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan.

Er zijn verschillende oorzaken voor een ingetrokken tepel. Wanneer je altijd al een ingetrokken tepel hebt gehad, hoef je je geen zorgen te maken. In dit geval is de ingetrokken tepel veroorzaakt door de melkgangen in je borst. Deze zijn korter dan de dikte van de borst, waardoor de tepel naar binnen wordt getrokken. Dit is een aangeboren aandoening en verder onschuldig. Tijdens de puberteit kunnen ook ingetrokken tepels ontstaan. De borsten komen dan niet helemaal goed tot ontwikkeling. Ook dit heeft verder geen consequenties.

Daarnaast kan de tepel bij een normale borst ingetrokken raken door ontstekingen van de melkbuisjes (mastitis). Dit komt vooral voor bij vrouwen die borstvoeding geven.

Wanneer je ouder wordt, verandert de structuur van de borst. Hierdoor kan de tepel ook wat meer naar binnen trekken. Aangezien een nieuw ontstane/verandering intrekking van de tepel of huid van de borst een symptoom kan zijn van borstkanker, dien je je huisarts te raadplegen voor eventueel verder onderzoek.

Deze aandoening wordt gekenmerkt door een platte of naar binnen getrokken de tepel. Dit geeft in principe geen pijn of andere ongemakken. Het is wel onhandig wanneer je borstvoeding wilt geven. Daarnaast zien veel mensen het als een cosmetisch probleem.

Wanneer je plotseling ontdekt dat je tepel is ingetrokken en je geen borstvoeding geeft, is het verstandig een arts te raadplegen. Deze zal je borsten en tepels onderzoeken. Vaak wordt vervolgens een echo of röntgenfoto gemaakt om eventuele afwijkingen vast te stellen. In een klein aantal gevallen wordt borstkanker geconstateerd. In dat geval word je doorverwezen naar een specialist voor verdere behandeling.

Om de ingetrokken tepel weer naar buiten te krijgen, kun je je laten opereren. Dit is niet alleen een dure oplossing, maar ook een ingrijpende. Het geven van borstvoeding blijft in de meeste gevallen mogelijk na de ingreep.

Naast de operatie bestaat er echter een methode die op een eenvoudige en natuurlijke manier de tepel weer naar buiten kan krijgen. Hierbij gebruik je een "tepelhoedje" waar een buisje met een ventieltje aan vastgemaakt kan worden. Je plaatst het tepelhoedje op de tepel en zuigt de lucht uit het hoedje met een soort rietje dat op het ventiel past. Op die manier wordt de tepel naar 'buiten' gezogen.