Insectengifallergie

Wat is een insectengifallergie?

Bij een insectengifallergie krijg je een allergische reactie op insectengif- of speeksel. Iedereen is wel eens gestoken of gebeten door een insect en de reacties daarop zijn heel lokaal. Je krijgt bijvoorbeeld een jeukende bult op de plek van de beet of steek. Bij een allergie voor insectenbeten ontstaat na een steek of beet een heftigere reactie.

Oorzaken

Er bestaan insecten die bijten en insecten die steken. De bijtende insecten laten speeksel achter, waarvoor je allergisch kunt zijn. Bij stekende insecten kan het gif uit de angel een allergische reactie veroorzaken.

Symptomen

Als je allergisch voor insectengif bent, reageert je hele lichaam op de beet of steek. De symptomen ontstaan meestal binnen een kwartier nadat je gestoken bent. Hoe het lichaam precies reageert, is moeilijk te voorspellen. Je kunt met een insectengifallergie last krijgen van verschijnselen zoals pijn, zwelling of jeuk over je hele lichaam. In ernstige gevallen kun je een allergische shock krijgen.

Aan de hand van de ernst van de allergische reactie zijn verschillende reactietypen als volgt ingedeeld:

  • Reactietype 1 heeft een sterke reactie op de plaats van de beet of steek, meestal in de vorm van rode vlekken en sterke jeuk. Vaak zijn ze niet groter dan 10 cm in doorsnee. Dit wordt ook wel een ‘big local’ genoemd.
  • Reactietype 2 kan ook een zwelling veroorzaken van het gezicht, de handrug of voetzolen. Daarnaast kun je last krijgen van een drukkend gevoel op de borst, misselijkheid, overgeven en diarreeklachten.
  • Reactietype 3 kan bovendien last geven van kortademigheid en/of een piepende ademhaling door zwellingen in de hals. Je kunt het gevoel hebben dat je keel is dichtgeknepen en moeilijkheden met slikken, spreken en ademen ervaren.
  • Reactietype 4 geeft de ernstigste verschijnselen. Je kunt last krijgen van duizeligheid, een (te) lage bloeddruk, blauw aanlopen, hartritmestoornissen en bewusteloosheid.

Behandeling

In het ziekenhuis kan met behulp van een huidtest of bloedproef worden vastgesteld voor welk insectengif je allergisch bent. De behandeling van een insectenbeetallergie bestaat bij lokale reacties uit symptoombestrijding. Bij ernstige reacties wordt noodmedicatie toegediend.

Als je last hebt van insectengifallergie krijg je vaak een noodset voorgeschreven. Deze set bestaat uit:

  • Twee tabletten antihistaminicum
  • Een auto-injector met adrenaline, meest bekende vorm hiervan is de ‘epi pen’
  • Drie tabletten prednison
  • Een ventolin inhalator

Bij een milde reactie (reactietype 1 of 2) neem je het anti-histaminicum en de prednison in. Bij ernstige reacties (reactietype 3 of 4) kun je jezelf injecteren met adrenaline. Daarna moet je de anti-histamine en prednison tabletten innemen. Bij benauwdheid moet je ventolin inhalator ook gebruiken. Maar bel 112 zo snel mogelijk. Je kunt namelijk nog steeds een anafylactische shock krijgen.

Wat kun je zelf doen?

Om een allergie in de toekomst te voorkomen kun je proberen de insecten waarvoor je allergisch bent te vermijden. Bijvoorbeeld door geen zwarte of kleurrijke gebloemde kleding te dragen en door het gebruik van producten met parfums te vermijden.