Intracraniële drukverhoging (Te hoge schedeldruk)

Wat is een te hoge schedeldruk?

De druk binnen in de schedel wordt ook wel intracraniële druk genoemd. Een verhoogde schedeldruk kan ernstig zijn: in de hersenen worden namelijk vitale functies geregeld zoals ademhaling en bloedsomloop.

Oorzaken

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een verhoogde schedeldruk. Door een ongeval kan hersenletsel ontstaan waarbij bloedvaten in de hersenen scheuren. Het gevolg is een bloeding in de hersenen. Die bloeding neemt ruimte in binnen de schedel waardoor de druk stijgt (de schedel is immers hard en kan niet meerekken). Ook kan er sprake zijn van oedeem door een hersenkneuzing: er komt dan vocht (bloedplasma) in het hersenweefsel terecht doordat de kleine bloedvaatjes lekken. Een verhoogde druk kan ook aangeboren zijn (waterhoofd) of van binnenuit komen: bijvoorbeeld door een infectie of een tumor in de hersenen.

Symptomen

Bij baby's is een verhoogde schedeldruk zichtbaar door een ingezonken of juist een uitpuilende plek op het hoofdje. Als de fontanel eenmaal gesloten is (na ca. 18 maanden) zijn hoofdpijn en braken de belangrijkste symptomen.

Diagnose

De druk in de schedel kan worden gemeten met een speciale drukopnemer. Het bestaat uit een slangetje met aan het uiteinde een drukgevoelig apparaatje. Het wordt via een gaatje in de schedel in het hoofd gebracht.

Behandeling

Als er te veel vocht in de schedel zit wordt dat in eerste instantie meestal behandeld met medicijnen die het uitplassen van het vocht bevorderen. Deze middelen kunnen via een infuus worden gegeven zodat ze direct in de bloedbaan worden opgenomen. Soms wordt een operatie gedaan waarbij een stuk schedelbot of gekneusd hersenweefsel worden weggehaald om zo de druk te verminderen.