Kanker in de mond

Wat is kanker in de mond?

Er is sprake van kanker in de mond wanneer een kwaadaardig gezwel in de mondholte aanwezig is. Het gezwel kan op verschillende plekken in de mond zitten, namelijk de lip, de tong, de mondbodem, het wangslijmvlies, het tandvlees of het gehemelte.

Kanker in de mond komt niet vaak voor. Als het voorkomt, dan is dat voornamelijk bij personen van middelbare leeftijd, maar kan op alle leeftijden voorkomen. Vaak wordt mondkanker pas laat ontdekt. Hierdoor heeft circa 40% van alle gevallen van mondkanker een dodelijke afloop.

 

 

De belangrijkste risicofactoren voor mondkanker zijn alcohol- en tabaksgebruik. Roken van sigaretten en sigaren en het kauwen van tabak veroorzaakt 80 tot 90 procent van de gevallen van mondkanker. Stoppen met roken is dan ook de belangrijkste maartregel om de kans op mondkanker te verkleinen. Ook een dieet van groenten en fruit lijkt enige bescherming te bieden tegen het ontwikkelen van mondkanker.

 Van andere factoren, zoals chronische irritatie door een gebitsprothese of virusinfecties, is nog onduidelijk wat de rol is bij het ontstaan van mondkanker. Net als bij alle andere soorten kanker neemt het risico op mondkanker toe met het ouder worden.

Gewoonlijk is mondkanker gedurende lange tijd pijnloos. Uiteindelijk ontstaan vaak zweertjes in de mond, een soort wratten, een gezwel, knobbeltjes of abnormale witte en rode vlekken. Het kan voorkomen dat eten en slikken pijnlijk zijn. Ook gezwollen lymfeklieren in de hals kunnen duiden op mondkanker. Andere symptomen van mondkanker kunnen zijn:

  • Verkleuringen van je tandvlees, tong of mondslijmvlies
  • Moeite met bewegen van je tong of kaak door aangetaste spieren
  • Ongevoeligheid van je tong of een ander deel van je mond
  • Zwelling van je kaak

Bij een vermoeden voor een tumor in de mondholte wordt beeldvormend onderzoek gedaan, bestaand uit een röntgenfoto van de mond, een CT-scan of een MRI-scan, om te bepalen hoe diep de tumor doorloopt. De definitieve diagnose mondkanker kan alleen worden gesteld door een klein stukje van het mondweefsel te onderzoeken op afwijkende cellen.

De precieze behandeling van kanker in de mond is afhankelijk van de locatie, grootte en uitgebreidheid van de tumor, en de eventuele aanwezigheid van uitzaaiingen (in klieren of de rest van het lichaam). De behandeling bestaat vaak uit een combinatie van operatie en bestraling (radiotherapie). Bestraling werkt niet altijd genezend, maar kan ook worden toegepast om de tumor te laten krimpen en de groei (tijdelijk) te stoppen. Hiermee worden de symptomen verlicht. Ook chemotherapie kan in sommige gevallen toegepast worden. Een operatie kan ingrijpende gevolgen hebben wanneer er een groot deel van de mondholte verwijderd wordt. Er zal soms dan ook een tweede operatie moeten volgen om de mondholte te herstellen (reconstructie). Behandeling van mondkanker wordt vaak gedaan door een team van specialisten, waaronder een mond-, kaak en aangezichtschirurg en een tandarts.

Tanden laten nakijken voor de behandeling start

Er wordt aangeraden om voor het begin van de behandeling je gebit goed na te laten kijken door de tandarts. Behandeling van mondkanker maakt de mond namelijk gevoelig en vatbaarder voor infecties. Om de kans op ontstaan van nieuwe gezwellen te verkleinen, moet je stoppen met roken.