Kattenkrabziekte

Wat is kattenkrabziekte?

Kattenkrabziekte is een zeldzame infectie, veroorzaakt door bacteriën die door katten overgebracht kunnen worden. Kattenkrabziekte wordt ten onrechte vaak verward met toxoplasmose. In tegenstelling tot toxoplasmose is kattenkrabziekte ongevaarlijk bij een zwangerschap.

Oorzaken

Kattenkrabziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Bartonella henselae. Een groot deel van de katten is drager van deze bacterie, zonder dat ze er zelf ziek van worden. Katten kunnen de bacterie onderling overbrengen via een vlo; het is nog onduidelijk of mensen ook via een vlo besmet kunnen worden. Door een krab of beet of contact met speeksel van (jonge) poezen kan de bacterie worden overgebracht naar een mens. Mensen kunnen elkaar niet besmetten met de bacterie.

Symptomen

De ziekte begint meestal met blaasjes in de buurt van de krab/beet, die vanzelf weer verdwijnen.

Na ongeveer twee tot zes weken kunnen je lymfeklieren groot en pijnlijk worden door een ontsteking, en zelfs een abces vormen. Deze lymfeklierontsteking kan enkele weken tot maanden aanhouden (gemiddeld zes weken), maar verdwijnt uiteindelijk spontaan. De eerste weken kunnen koorts, hoofdpijn en malaise optreden. In zeldzame gevallen kan de ziekte tot hersenvliesontsteking leiden.

Wanneer je de kattenkrab in de buurt van je oog hebt opgelopen, kun je last krijgen van een ontsteking van de slijmvliezen rond het oog. Ook kun je je ogen besmetten door er met besmette handen in te wrijven. Dit kan oogproblemen en achteruitgang van het gezichtsvermogen veroorzaken.

Wanneer je een verminderde weerstand hebt, bijvoorbeeld als gevolg van afweerverminderende medicijnen (zoals prednison of chemotherapie) of aids, kan de ziekte een ernstige vorm aannemen. Dan kun je naast de normale symptomen last krijgen van knobbeltjes en bloedingen in de huid, lever en milt. Uiteindelijk kan kattenkrabziekte in dit geval zelfs tot de dood leiden. Het is dus verstandig in deze situatie niet met jonge, speelse katten om te gaan.

Behandeling

De behandeling van kattenkrabziekte bestaat uit:

  • Het bestrijden van de symptomen zoals pijn en koorts door het gebruik van pijnstillers.
  • Een antibioticakuur. Als de zwelling van de lymfeklieren langer dan twee tot drie maanden aanhoudt, de koorts lang duurt of complicaties optreden zoals verspreiding van de infectie, kan een kuur antibiotica worden voorgeschreven.
  • Doorprikken abces. Een lymfeklier die met vocht is gevuld en pijnlijk is (abces), kan door een dokter met een naald worden doorgeprikt en gedraineerd om de pijn te verlichten.
  • Bijna alle patiënten met kattenkrabziekte herstellen vanzelf binnen twee tot vijf maanden. De huid geneest en de zwelling van de lymfeklieren verdwijnt.

Preventie

Wanneer je gekrabd of gebeten bent door een kat, is hygiëne erg belangrijk. Was en desinfecteer de huid goed. Mensen met een verminderde weerstand kunnen beter niet met jonge, speelse katten omgaan, om een krab of beet te voorkomen.