Keelpijn

Wat is keelpijn?

Keelpijn is een vervelende klacht die kan ontstaan als gevolg van een infectie van de keel. De infectie veroorzaakt een keelontsteking, met keelpijn als gevolg.

Oorzaken

Keelpijn kan ontstaan als gevolg van een virusinfectie of een bacteriële infectie in de keel. Keelpijn komt vaak voor bij verkoudheid of griep. Vaak gaat het samen met andere klachten die veroorzaakt worden door de virusinfectie, zoals hoofdpijn, hoesten en een verstopte neus.

Keelpijn hoeft niet altijd een infectie als oorzaak te hebben. Het kan ook zijn dat je je stem verkeerd gebruikt, te veel schraapt of vaak schreeuwt. Dat kan ook een zere keel veroorzaken.

Symptomen

Bij keelpijn kun je een heftige pijn in je keel hebben, maar het kan ook zijn dat je een licht brandende pijn in je keel hebt. Dit kan voor iedereen en ook per infectie verschillend zijn. Als je keelpijn hebt kun je ook last krijgen van pijn bij het slikken als gevolg van zwelling in de keel. Andere symptomen die bij keelpijn horen zijn:

  • Rode en opgezwollen amandelen
  • Opgezette en gevoelige klieren in de hals
  • Witte stippen en dik, taai slijm achter in de keel
  • Droge keel

Bij kinderen komt een bacteriële keelinfectie vaker voor dan bij volwassen. Als je kind keelpijn heeft, resulteert zich dit in het niet meer zo vaak doorslikken van het speeksel, omdat dit pijn doet. Je kunt zien dat je kind zijn speeksel niet goed meer doorslikt als het gaat kwijlen. Verder gaat keelpijn bij kinderen regelmatig gepaard met oorpijn. Als je kind erg ziek is, speeksel niet wegslikt of het benauwd heeft, ga dan naar je huisarts. Keelpijn bij baby’s en peuters kan eventueel wijzen op roodvonk.

Behandeling

Als je keelpijn hebt, is een behandeling door een arts meestal niet nodig. Alleen wanneer je langdurige keelpijn hebt (langer dan zeven dagen), is het verstandig contact op te nemen met je huisarts. Als de aanhoudende keelpijn zeer ernstig is met veel bijkomende klachten, zoals slikklachten, koorts en gezwollen lymfeklieren in de hals, kan het zijn dat je antibiotica krijgt. Als je erg vaak een ernstige keelontsteking hebt, kan je arts besluiten je keelamandelen te verwijderen.

Wanneer je keelpijn wordt veroorzaakt door het verkeerd gebruiken van je stem, is het verstandig om naar een logopedist te gaan. Deze kan je helpen met je stemproblemen.

Wat kun je zelf doen?

Hoe kun je de keelpijn verzachten? Als je beginnende keelpijn hebt, dan kun je het op verschillende manieren verzachten:

  • Je kunt koud water drinken of ijsjes eten
  • Je kunt een zuigtabletje nemen
  • Ook drop of kamillethee wil nog wel eens verlichting van de keelpijn bieden. Pas op met drop en een verhoogde bloeddruk omdat drop bloeddrukverhogend kan werken
  • Als je koorts hebt, is het belangrijk (bed)rust te houden
  • Het kan helpen om wat minder te praten
  • Rook niet

Als je zwanger bent en je wilt wat tegen keelpijn doen, kun je ook gebruik maken van bovenstaande tips, maar als je zuigtabletten wilt nemen moet je altijd even de bijsluiter lezen. Sommige zelfzorg-zuigtabletten mag je niet gebruiken als je zwanger bent.