Kippenborst (Pectus carinatum)

Wat is een kippenborst?

Bij een kippenborst is de borstkas vervormd, doordat het borstbeen te veel vooruitsteekt. Een kippenborst is het tegenovergestelde van een trechterborst. Ook bij een trechterborst is de borstkas vervormd, maar dan doordat het borstbeen meer naar binnen staat. Meestal gaat het bij een kippenborst om een symmetrische vergroeiing, waarbij het borstbeen recht naar voren uitsteekt. Soms gaat het echter om een vergroeiing waarbij het borstbeen opzij is verplaatst en niet meer in het midden van de borstkas zit. De borstkas is dan niet meer symmetrisch van vorm en ziet eruit alsof hij één kant op is geduwd. Ook kan hierbij het borstbeen verdraaien, waardoor die duidelijk zichtbaar is door de huid heen. Een kippenborst komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Oorzaken

In de meeste gevallen is een kippenborst aangeboren en al voor het derde levensjaar zichtbaar. Soms wordt de borstkasvervorming pas opgemerkt of verergert deze na een groeispurt tijdens de puberteit. Hoe een kippenborst precies ontstaat is onduidelijk. Vermoedelijk speelt erfelijkheid een rol. Mogelijk groeit het bot van de ribben overmatig door een bepaalde afwijking, waardoor het borstbeen een bepaalde kant op wordt geduwd.  

Een kippenborst komt vaak samen voor met de volgende aandoeningen:

  • Scoliose
  • Het Marfan-syndroom
  • Het syndroom van Poland

Symptomen

Meestal komen bij een kippenborst geen (fysieke) symptomen voor. Een hevige vervorming van de borstkas kan echter leiden tot problemen met de ademhaling, maagklachten en hartklachten. Dit kan invloed hebben op het uithoudingsvermogen en daarmee het uitvoeren van bijvoorbeeld sport.

Mensen met een kippenborst hebben soms mentale problemen door hun afwijkende uiterlijk. Vooral in de puberteit, wanneer tieners vaak sowieso onzekerder zijn over hun lichaam, kan een kippenborst als erg vervelend worden ervaren. Al helemaal omdat de kippenborst dan vaak beter zichtbaar wordt door het groeien van de borstkas.

Behandeling

Meestal is behandeling van een kippenborst niet nodig. Met kleding kun je de uitstekende borstkas indien gewenst verbergen. Wanneer je erg veel klachten ondervindt door een kippenborst is het mogelijk om de borstkas weer in de juiste vorm te forceren door middel van een brace. Dit is een soort korset dat druk uitoefent op het borstbeen, waardoor deze naar binnen geduwd wordt. Deze behandeling is vooral succesvol bij kinderen, aangezien hun borstwand nog flexibel is en het lichaam nog groeit. Om de voortgang van de behandeling in de gaten te houden, worden verschillende onderzoeken gedaan om de borstkas in beeld te brengen. De onderzoeken bestaan uit CT-scans, MRI-scans en röntgenfoto’s.

Indien een brace niet genoeg effect heeft, is soms een operatie mogelijk. Hierbij worden de stand van het borstbeen en de ribben gecorrigeerd. Dit kan op twee manieren:

Het borstbeen losmaken van de ribben en dan naar de juiste plek verplaatsen (Ravitch-methode).

Een metalen stang onderhuids aanbrengen aan de voorkant de borstkas om het borstbeen naar binnen te duwen (Abramson-methode). Deze stang wordt via de zijkant van de borstkas ingebracht en daar vastgemaakt.