Klassieke mannelijke kaalheid (Alopecia androgenetica)

Wat is klassieke mannelijke kaalheid?

Klassieke mannelijke kaalheid (alopecia androgenetica) is een aandoening waarbij sprake is van mannelijk type haaruitval. Alopecia is Grieks voor haaruitval. Andro staat voor mannelijk en de toevoeging genetica geeft aan dat de genen een rol spelen. Alopecia androgenetica betekent dus: erfelijke haaruitval bij mannen. Eén op de drie mannen krijgt tussen zijn 20e en 50e levensjaar te maken met beginnende kaalheid. Het kan echter ook bij vrouwen voorkomen. Bij vrouwen begint de ziekte vaak pas na de menopauze, bij mannen kan het vanaf de puberteit optreden. Als de ziekte bij vrouwen vóór de menopauze voorkomt, dan is verder onderzoek noodzakelijk. Want wat kan dan aan de hand zijn? Klassieke mannelijke kaalheid moet niet verward worden met pleksgewijze kaalheid (alopecia areata) of tijdelijke overmatige haaruitval (alopecia diffusa). Deze aandoeningen die ook haaruitval veroorzaken, hebben een andere oorzaak.

Oorzaken

De belangrijkste oorzaak van klassieke mannelijke kaalheid is het hormoon DHT (dihydrotestosteron). Dit hormoon ontstaat uit het mannelijke hormoon testosteron en komt voor bij zowel mannen als vrouwen. Het proces waarin testosteron omgezet wordt in DHT, vindt onder andere plaats in je haarwortelzakje. DHT kan vervolgens worden afgebroken door een andere stof. Als dit echter niet gebeurt, bindt DHT zich aan een zogenaamde androgeenreceptor. Dit zorgt voor het afsterven van het haarwortelzakje. Als je haarwortelzakje is afgestorven, zullen er geen nieuwe haren in groeien. Als dit bij veel haarzakjes gebeurt, dan word je langzaamaan kaler.

Uiteindelijk wordt de mate van kaalheid beïnvloed door:

  • De hoeveelheid DHT die wordt gevormd
  • De hoeveelheid DHT die wordt afgebroken
  • De hoeveelheid DHT die zich bindt aan de androgeenreceptor
  • Deze factoren worden bepaald door erfelijkheid, ras en leeftijd

Symptomen

Het belangrijkste symptoom bij klassieke mannelijke kaalheid is bij zowel mannen als vrouwen haaruitval. Bij mannen begint dit over het algemeen bij:

  • De voorste haargrens
  • De haargrens bij je slaap
  • Top en kruin
  • Uiteindelijk kan bij mannen volledige kaalheid optreden

Bij vrouwen vindt de haaruitval gelijkmatiger plaats. De haargrenzen blijven bestaan, maar daarbinnen kan het haar uitvallen.

Zowel bij mannen als bij vrouwen speelt bij kaalheid niet alleen lichamelijk ongemak een rol, maar vooral ook de psychologische ongemakken. Mensen zijn gericht op hun uiterlijk en kunnen dus problemen ondervinden van kaalheid. Ervaringen met pleksgewijze kaalheid kunnen in ernstige gevallen zelfs leiden tot een depressie.

Behandeling

De behandeling bij klassieke mannelijke kaalheid verschilt bij mannen en vrouwen.

Klassieke mannelijke kaalheid bij mannen

  • Er zijn lotions op de markt die haargroei stimuleren. Deze lotions geven helaas niet altijd het gewenste resultaat. Bovendien kan het haar weer uitvallen zodra je stopt met het gebruiken van de lotion.
  • Bij deze operatieve ingreep worden haren van je achterhoofd gehaald en in je kale plekken getransplanteerd.
  • Bij deze ingreep wordt een deel van je kale huid verwijderd. Vervolgens wordt de huid hieromheen weer bij elkaar getrokken. Hierdoor verklein je de kale plek.
  • Er zijn medicijnen bekend die de vorming van DHT verminderen. Hierdoor stopt de haaruitval.

Klassieke mannelijke kaalheid bij vrouwen

Bij vrouwen vóór de menopauze kan gekozen worden voor een specifieke anticonceptiepil. Deze pil werkt niet alleen als anticonceptie maar gaat het haaruitval tegen. Een ander medicijn dat gebruikt kan worden is een medicijn dat de werking van mannelijke hormonen tegengaat.