Klein bij de geboorte (SGA)

Wat is SGA?

SGA staat voor ‘small for gestational age’. Dit betekent dat een kind bij de geboorte kleiner is dan je aan de hand van de zwangerschapsduur zou verwachten. Voor elke zwangerschapsduur is bekend hoe groot en hoe zwaar de kinderen normaal gesproken gemiddeld zijn. Een kind dat na 40 weken zwangerschap geboren wordt, is bijvoorbeeld groter en zwaarder dan een kind dat na 36 weken ter wereld komt. Er zijn boven- en ondergrenzen vastgesteld waarbinnen de lengte en het gewicht als ‘normaal’ beschouwd worden. Wanneer een kind kleiner is dan de ondergrens, is er sprake van SGA.

 

SGA is geen ziekte, maar een toestand. Het is een constatering dat een baby kleiner is dan gemiddeld.

Oorzaken

De groei van een baby is afhankelijk van drie factoren: het kind zelf, de moeder en de placenta (de moederkoek, de baby haalt zijn voeding en zuurstof hier vandaan). Op al deze drie factoren kan iets misgaan waardoor een groeiachterstand kan ontstaan.

In de meeste gevallen van SGA ligt de oorzaak bij de placenta. Als deze niet goed genoeg doorbloed wordt, krijgt het kind onvoldoende voedingsstoffen en kan het niet goed groeien.

Wanneer de moeder rookt, alcohol drinkt of drugs gebruikt kan dit ook tot SGA leiden. In 3 van de 10 gevallen is SGA te wijten aan het feit dat de moeder rookte tijdens de zwangerschap. Maar ook een chronische ziekte bij de moeder zoals hoge bloeddruk kan een groeiachterstand veroorzaken.

Als laatste kan het kind zelf een genetische afwijking hebben waardoor het minder hard groeit. Een voorbeeld hiervan is het Silver-Russell syndroom.

Symptomen

Het enige echte ‘symptoom’ van SGA is dat de baby klein van stuk is. Het klein zijn kan echter wel andere problemen met zich meebrengen. Vaak hebben kleine kinderen meer moeite om hun lichaamswarmte vast te houden, zijn ze vatbaarder voor infecties en hebben ze soms ook een lage bloedsuikerspiegel. Baby’s met SGA worden daarom vaak opgenomen op de afdeling neonatologie om ze extra in de gaten te houden.

Behandeling

SGA is niet te behandelen omdat het een constatering is. Je kunt er niets meer aan veranderen dat je kind klein is bij de geboorte.

In bijna alle gevallen haalt een baby de groeiachterstand in de eerste jaren na de geboorte alweer in. Op volwassen leeftijd hebben ze ook een normale lengte. Het is dan dus ook niet nodig om actie te ondernemen.

In 10%-15% van de gevallen is een kind nog steeds te klein op twee- of driejarige leeftijd. In dat geval wordt er verder onderzoek gedaan om de oorzaak van de beperkte groei te vinden. Aan de hand daarvan kan gekeken worden of er een behandeling mogelijk is om je kind sneller te laten groeien, bijvoorbeeld met groeihormonen.