Kleptomanie (Steelzucht)

Wat is kleptomanie?

Kleptomanie (steelzucht) is een psychische aandoening waarbij je last hebt van de onbeheersbare neiging tot stelen. Kleptomanie is een impulscontrolestoornis, net als pyromanie (brand stichten) en gokverslaving. Ongeveer vijf procent van de winkeldiefstallen wordt gepleegd door een kleptomaan. De meerderheid van de kleptomanen is vrouwelijk.

Oorzaken

De precieze oorzaak van kleptomanie is onbekend. Er kunnen verschillende factoren bijdragen aan het ontwikkelen van kleptomanie:

  • Hormonale schommelingen (met name bij vrouwen)
  • Traumatische of schokkende gebeurtenissen
  • Depressie of angststoornis
  • Afwijking in de hersenen (dementie, tumor, narcolepsie)
  • Dwangmatig stelen kan ook samengaan met of het resultaat zijn van andere psychiatrische aandoeningen

Symptomen

Bij kleptomanie kun je de impuls tot stelen niet beheersen. Je steelt spullen uit winkels of van mensen thuis. Het gaat hierbij niet om de waarde van of behoefte aan het voorwerp, maar om de kick van het stelen. Tijdens het stelen worden adrenaline en endorfine afgegeven, waardoor je een bevredigend en opgelucht gevoel krijgt. Je denkt bij kleptomanie niet aan het geld wat je met de gestolen spullen kunt verdienen of besparen, vaak kan een kleptomaan ook gewoon betalen voor de gestolen goederen.

Bij kleptomanie worden de spullen zonder voorbedachte rade gestolen. Vaak worden de spullen na het stelen weggegooid. Soms verzamelt een kleptomaan al de gestolen goederen. Een kleptomaan is eigenlijk verslaafd aan het gevoel dat het stelen oplevert.

Behandeling

Kleptomanie is met een passende behandeling vaak goed te genezen. De behandeling van kleptomanie bestaat uit therapie gericht op impulscontrole, vaak door gedragstherapie door een psycholoog of psychiater. Het is van belang een onderliggende oorzaak van de kleptomanie te achterhalen en behandelen. Soms kunnen antidepressiva worden voorgeschreven als ondersteuning bij de behandeling.