Klippel-Feil Syndroom (KFS)

Wat is het Klippel-Feil syndroom?

Het Klippel-Feil syndroom wordt ook wel KFS, Cervical vertebral fusion of homme sans cou genoemd. KFS is een aangeboren aandoening waarbij de wervelkolom met de nek vergroeid is. Normaal gesproken horen de nekwervels van de foetus zich in de vijfde en de achtste week van de zwangerschap van elkaar te scheiden. Bij mensen met KFS is dit niet gebeurd. Hoe vaak dit syndroom precies voorkomt is niet bekend.

In 1912 waren Maurice Klippel en Andre Feil de eersten die dit syndroom beschreven. Vandaar de naam ‘Klippel-Feil Syndroom’.

Symptomen

Iemand met KFS kan een verkorte nek hebben die niet gemakkelijk beweegt. Bij de ene patiënt is de vergroeiing van de wervelkolom met de nek erger dan bij de andere. KFS wordt dan ook niet bij iedereen ontdekt. Sommige patiënten met KFS zijn geboren met meerdere lichamelijke afwijkingen, zoals:

  • Scoliose (een blijvende zijwaartse verkromming van de wervelkolom)
  • Spina Bifida (ook wel open ruggetje genoemd)
  • Gehoorverlies
  • Aangeboren hartdefecten
  • Skeletafwijkingen

Met een röntgenfoto kan gekeken worden of iemand KFS heeft. KFS kan niet genezen worden, maar door een operatie kan er wel voor gezorgd worden dat de patiënt de nek beter kan bewegen.