Kneuzing

Wat is een kneuzing?

Een kneuzing is een beschadiging van je onderhuidse weefsel die veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld een val, slag of stoot. Onderhuids weefsel kan bijvoorbeeld een spier zijn. Kneuzingen kunnen in principe over je hele lichaam voorkomen.

Een kneuzing moet niet verward worden met een verstuiking of verzwikking. Bij een verstuiking of verzwikking is er sprake van een verschuiving van je gewrichten. Door deze verschuiving worden de omliggende kapsels opgerekt of gescheurd.

Oorzaken

Een kneuzing wordt vaak veroorzaakt door een val, een slag of een stoot op het betreffende lichaamsdeel. Het onderhuidse weefsel beschadigt en zwelt op. Bloedvaatjes raken beschadigd en zorgen voor een blauwe plek.

Symptomen

Symptomen die kunnen wijzen op een (zware) kneuzing zijn:

  • Zwelling
  • Pijn
  • Bloeduitstorting, blauwe plek

Dezelfde symptomen kun je ook hebben wanneer je een botbreuk hebt opgelopen. Als je het betreffende lichaamsdeel echt niet meer kunt bewegen van de pijn, is het verstandig om naar de dokter te gaan. Want dit is een symptoom van een botbreuk. Het kan ook zijn dat een bot zelfs uitsteekt. In dat geval is er uiteraard ook sprake van botbreuk.

Behandeling

Kneuzingen hoeven in principe niet behandeld te worden. Pijnstillers kunnen gebruikt worden om de ergste pijn te verminderen. Dit kan in de vorm van tabletten of een zalf tegen kneuzingen. Om de zwelling tegen te gaan kun je ijs gewikkeld in een doek aanbrengen op het betreffende lichaamsdeel of kun je het lichaamsdeel rust geven en hoog leggen.

Wanneer naar de huisarts?

Als de pijn zo ernstig is dat je het betreffende lichaamsdeel totaal niet kunt belasten of wanneer de zwelling of onderhuidse bloeding heel erg is, kun je beter wel even naar de huisarts gaan.

Ook wanneer de pijn of zwelling na enkele dagen nog niet verdwijnt of zelfs erger wordt, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. De huisarts kan bij twijfel besluiten om een röntgenfoto te laten maken, om te controleren of er sprake is van een eventuele botbreuk. Om sneller te herstellen kun je je laten behandelen door een fysiotherapeut.